Българските социалисти в ЕП: Политическата оценка в резолюцията е безпощадна

„Няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление“, се казва в официална позиция на Делегацията

Днес Европейският парламент гласува резолюцията за върховенството на Закона в България и недвусмислено заяви подкрепа „за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Тя беше приета с 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържал се“. С официална позиция по повода излязоха от Делегацията на българските социалисти в ЕП.

„Резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в България е факт. Суровите констатации в нея за ситуацията у нас чертаят един образ на управлението, коренно различен от налагания в медиите от управляващата коалиция. Проблемите, заради които вече три месеца българските граждани протестират, са назовани с истинските им имена, а политическата оценка е безпощадна. Настоящият модел на управление е довел до подкопаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната система, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите, а ЕП изразява своята солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност и отчетност“, се казва в документа.

Според социалистите резолюцията е знак, че Европейският парламент чува гласа на всички български граждани и е на тяхна страна: „Тя е огромен успех и вдъхва кураж на всички, които проявиха смелост и доблест в желанието си да отхвърлят порочния управленски модел у нас. Документът е и звучен шамар за дълго налагания мит за европейската легитимност на това управление и е показателен за промяната в настроенията в Европа по отношение на проблемите с върховенството на закона по принцип. Тя е резултат от дълги усилия, както на национално, така и на европейско равнище, с водещата роля на Делегацията на българските социалисти в ЕП“.

Евродепутатите са убедени, че „опитите на управляващите у нас да дискредитират основните послания в тази резолюция за пореден път доказват тяхното безочливо отношение към справедливия гняв на протестиращите и на мнозинството българи, които подкрепят протестите. Отчаяният опит за изместване на фокуса на обществения дебат към несъществуващи проблеми доказва единствено тяхното желание за печелене на още политическо време и удържане на властта на всяка цена“.

„Сама по себе си тази резолюция няма да свали това правителство, но тя сериозно показа нагласите както у нас, така и в Европа. – се казва още в позицията – В хода на дебатите и гласуванията се откроиха много ясно две групи: на проявяващите истинско лицемерие по отношение на върховенството на закона и корупцията в ЕС, и на защитаващите принципни позиции. Десните в лицето на Европейската народна партия и европейските консерватори за пореден път си затвориха очите за истинските проблеми и защитиха управляващите в името на властта. Това поставя под сериозно съмнение тяхното поведение по отношение на въвеждането на нови механизми за отстояване на върховенството на правото в ЕС за в бъдеще, включително по следващия европейски бюджет. На страната на европейските принципи и желанието на българските граждани за промяна застана ляво-центристкият блок в ЕП, който успя да пресече всички опити за саботиране на дебата и резолюцията, и за разводняване на основните текстове в нея“.

Делегацията на българските социалисти в ЕП изказва благодарност към всичките си колеги от лявоцентристкия спектър, „които подкрепиха както нашите усилия за разобличаване на порочните практики на това управление на европейско ниво, така и мнозинството български граждани в тяхното желание за повече справедливост и демокрация. Уважение заслужават и колегите от десницата, които въпреки натиска за партийна дисциплина не направиха компромис, а гласуваха по съвест и подкрепиха резолюцията. Това е ясен знак, че подкрепата и легитимността на управляващите у нас ерозират сериозно дори в редиците на собственото им политическо семейство“.

Българските социалисти в ЕП оценяват приетата резолюция като положителна и необходима за България: „Недопустими са внушенията, че по какъвто и да е начин тя е антибългарска. Убедени сме, че няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано управление, което погазва законите, основните свободи на гражданите и свободата на словото; бие протестиращи зад ъгъла, или опразва журналистически столчета и заграбва бизнеси. Призоваваме българските граждани да не се поддават на подобни внушения и користни интерпретации, за да не стават неволно съучастници в усилията за оставане на власт на управляващите“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram