Иво Христов: Пандемията не бива да се ползва като параван за компромиси с интереса на обществото и пациентите

Фармацевтичната стратегия на ЕС трябва да даде ясен приоритет на обществения интерес и солидарността над корпоративните залози, смята евродепутатът

Брюксел, 26 май 2021 г. – „Пандемията от COVID-19 прояви слабостите на европейската уредба за доставка на лекарства и ваксини, недостига на производствен капацитет и проблемите с достъпа до данни. Затова подкрепям призива на докладчика Марк Ботенга за нуждата от конкретни мерки, които да осигурят справедлив и надежден достъп до медицински продукти“.

Това становище изрази в свое изказване по време на заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В рамките на вчерашния дневен ред на комисията бе обсъдено нейното становище относно Фармацевтичната стратегия за Европа.  Стратегията бе приета от Европейската комисия в края на месец ноември 2020 г., като тя има за цел да гарантира на пациентите иновативни и финансово достъпни лекарства, както и да окаже подкрепа на конкурентоспособността, капацитета за иновации и устойчивостта на фармацевтичната промишленост в ЕС.

Иво Христов каза още:Предложението на Европейската комисия, целящо съобразяване на научноизследователските приоритети с нуждите на пациентите и здравните системие стъпка в правилната посока. Приветствам в тази връзка всяка инициатива в посока подобряване на терапевтичните възможности за педиатрични ракови заболявания. Имаме нужда от стабилна и иновативна фармацевтична индустрия като щит срещу бъдещи здравни кризи и извънредни ситуации от подобен мащаб“.

Пандемията обаче не бива да се използва като параван за негласни компромиси с публичния интерес, особено с интереса на пациентите, категоричен е Христов.

По думите му, планираните инвестиции в производствен капацитет на територията на Съюза трябва да вървят ръка за ръка с поддържането на високи регулаторни стандарти по отношение на лекарствата, които се допускат до европейския пазар, както и с ясно разпределение на отговорността в случаите на пострадали пациенти и ощетен обществен интерес. 

Прозрачността при ценообразуването трябва да залегне като приоритет; да затворим възможностите за спекула с лекарства между различните страни в Съюза“,смята българският евродепутат.

Иво Христов изрази мнение, че осигуряването на достъпност до лекарствени продукти за всички европейски граждани трябва да бъде водещ принцип в стратегията. 

“За съжаление, определянето на единна цена на ваксините за всички държави членки оказа именно обратния на търсения ефект – държавите от Централна и Източна Европа, сред които и България, се оказаха губещи от тази политика“, каза още Христов. 

„Убеден съм, че успехът на фармацевтичната стратегия зависи от два фактора – да се отчитат особеностите на здравните системи на държавите членки и да се даде ясен приоритет на обществения интерес и солидарността над корпоративните залози.“

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram