КЕНАН САИД: Проблемите на Копринка ще ги решаваме заедно – обединени в сговор и разбирателство, както досега

КЕНАН САИД е кандидат за кмет на с. Копринка. Той бе кмет на селото от 2019 г. досега. На изборите преди дни получи 515 гласа и малко не му достигна, за да бъде избран за кмет. Тази неделя той е на балотаж.

За това как кандидатът за кмет на село Копринка КЕНАН САИД вижда развитието на селото, какво е направил досега за Копринка и за положените от негова страна неимоверни усилия селото да има пречиствателно съоръжение за отпадни води, което съвсем скоро ще е факт, можете да прочетете в интервюто тук:

1.  Г – н   Саид ,  Вие   сте   кандидат   за   кмет   на   село   Копринка,  изборите   са   тази   неделя.  Хората Ви познават,  бяхте   кмет близо   две   години  и   все   пак  кой е  Кенан  Саид ?

КЕНАН САИД: Здравейте! Роден съм на 19.08.1981 г. в гр. Казанлък. Кмет съм на с. Копринка от 2019 г. Имам прекрасна съпруга, която ме подкрепя във всяко мое начинание, за което съм й изключително благодарен и признателен. Имаме прекрасно дете, което дава смисъл на всяко наше начинание. По природа винаги съм бил борбен и с повишено чувство за справедливост. Когато  съм виждал, че нещо не върви и някой не си върши работата, търся подкрепа от мои приятели, запрятам ръкави и заедно се впускаме в поредното предизвикателство с цел да покажем на себе си и на хората около нас, че нещата могат да се случват и да бъдат по-добре. Така преди време започнахме с мои приятели да правим бизнес. Показахме, че в България може да има коректни предприемачи, които да задоволяват потребностите на хората. Така и се роди идеята да се кандидатирам за кмет в родното ми село, за да покажа, че Копринка може да бъде по-приветлива, по-уютна и по-подредена и че има и хора, които да обръщат внимание на ежедневните проблеми на селото.

2. Кой според Вас е най – големият проблем на хората в селото и Вие   всъщност опитахте   ли   да направите нещо за решаването му?

КЕНАН САИД: Проблемите в Копринка не са един и два. Макар и в голяма степен урегулирано, всички проблеми на малките населени места в страната в пълна степен висят пред нас за решаване. Благодарение на добрата комуникация на заместник-председателя на ДПС от нашия район с общинска администрация, постепенно започнахме да решаваме инфраструктурни проблеми. Кандидатствахме по няколко проекта за външно финансиране, които бяха изцяло по наша инициатива (на кметството) и успяхме да спечелим една част от тях. По този начин успяхме да възстановим няколко занемарени пространства в селото и да изградим приятни места за отдих, детски площадки и места за спорт.

Голямата болка на Копринка е канализацията. От избори на избори повечето партии спекулираха с нея. Последните предизборни кампании са пример за това – тогава ясно и точно се видя кои и как се упражняваха по темата. Но! Ние, вместо да спекулираме, запретнахме ръце и започнахме да търсим варианти за решаваме проблема. И намерихме решението – пречиствателно съоръжение за отпадни води. И така… проучихме възможностите, изготвихме мотивирано предложение и го пуснахме за одобрение. Тук е мястото да отбележа, че дори направих и нарочна среща с жителите на Копринка, за да обсъдим възможностите и конкретизираме заедно решението си.

Бих искал да обърна внимание и на още един факт, а именно, че Копринка ще е четвъртото село в България с такава мини пречиствателна станция и първото пилотно село в нашата община.

Този род пречиствателни станции представляват модулни съоръжения за третиране на отпадъчни битово-фекални води, в които се осъществява биологично пречистване, утаяване и дезинфекция на отпадъчните води, и аеробна стабилизация на излишната активна утайка. Предимствата на предлаганото оборудване са компактни размери, ниски разходи за СМР при инсталация, лесна експлоатация вследствие на автоматизацията на процесите, малък обем формираните излишни утайки, както и възможността за лесно увеличаване на капацитета им (30-1000 еквивалент жители). Поради високата степен на пречистване, която осигуряват, са идеално решение за пречистване на отпадъчни води от жилищни сгради, ваканционни селища, хотели и малки населени места при липса на връзка с централизирана канализационна система. Възможността за подземен монтаж, липсата на миризми и ниското ниво на шум при работа на пречиствателните станции позволява тяхното позициониране в зелени площи в непосредствена близост до обекта на формиране на отпадъчните води.

Много търсихме, докато успяхме да намерим подходящо решение за нашия проблем. Това е един изключително удачен подход, като избягваме непосилното финансиране за реализация на централизирана канализационна система. Тук отново показваме, че когато искаме нещо, можем да го направим.

Перспективата е след монтирането на това пречиствателно съоръжение в Копринка, да се пристъпи към изграждане и монтиране на по-голямо такова, което да обслужва 1 000 жители и да обезпечи пречистването на отпадни води на всички жители на селото ни.

3.Похвално е за един млад човек това, което казахте и най-вече това, че имате визията, хъса и   енергията да решавате въпросите на хората в Копринка.

КЕНАН САИД: Както казах и преди това, не мога да приема, че нещо не може да се случи. Впрягам цялата си енергия да реша подобни „нерешими“ казуси. Обичам да осъществявам подобни предизвикателства, а когато те са в полза на цялото село, то удовлетворението е още по-голямо. Както досега, така и занапред, ако бъде избран за кмет, проблемите на Копринка ще ги решаваме заедно с жителите – обединение в сговор и разбирателство.

4. В тази връзка как виждате развитието на селото през Вашите очи в следващите години ?

КЕНАН САИД: Имаме ясно изградена и посочена програма. За краткото време успяхме да включим в общинския план редица улици за асфалтиране. Важно е да подчертаем, че асфалтираме улици, където не се налага подмяна на подземната инфраструктура или по-точно ВиК. Относно смяната на водопровода се опитваме да го правим с бюджета, който разполагаме в селото. Наемаме изкопна техника, копаем, разкриваме тръбите, ВиК идват, подменят ги и накрая ние заравяме. За съжаление, бюджетът ни е малък и процесът е бавен, но със сигурност ще успеем да подменим всички необходими участъци, след което да подготвим асфалтиране поетапно на най-лошите улици селото.

В съвсем краткосрочен план съм подготвил като досегашен кмет на Копринка,асфалтирането на улица „Трайчо Костов“ и частичното полагане на асфалт по ул. „Плиска“. В по-дългосрочен аспект съм планирал подобряване на цялостната инфраструктурата в селото и, както вече казах, монтирането на пречиствателната станция за отпадни води с тенденция въвеждането на такава за 1 000 жители на Копринка.

5.Не може да се отрече, че инфраструктурата е проблем на голяма част от населените места в страната. Какво е положението в Копринка?

КЕНАН САИД: За съжаление, Копринка не се различава съществено от останалите населени места, но това е така, защото през последните близо 20 години може да се каже, че почти нищо не е правено, не и в контекста на цялостна визия, а само на парче – „кръпки“ тук и там на текущите въпроси.

Затова и когато през 2019 г. жителите на Копринка ме избраха за кмет на селото си казах, че не може повече така и за тези близо две години успяхме да асфалтираме ул. „Хан Кубрат“ и частично ул. „Незабравка“.

Давам си сметка, че някои ще кажат, че не е много, но и бюджетът на селото ни е малък. Тук е мястото да отбележа, че благодарение на ДПС и в частност на заместник – председателя съвместната ни работа с общинска администрация на Община Казанлък към населените места започна насочването на допълнителни извънбюджетни средства за ремонти на улици и други належащи въпроси по селата.

Иначе да се върна на това какво свърших, откакто ме избраха за кмет на селото:

Изградихме видеонаблюдение в централната част на селото,

  • боядисахме автобусните спирки в селото,
  • заради предстоящото асфалтиране на ул.“Трайчо Костов“ преместихме стълбовете на ЕВН, за да е по широка улицата,
  • осигурихме безплатен интернет достъп в центъра на селото,
  • почистихме и премахнахме нерегламентираните сметища около и в населеното място,
  • успешно реализирахме проект по ПУДООС и направихме спортно съоръжение, както и комбинирано детско съоръжение за игри в детската площадка.
  • оказвам постоянен контрол за извозването на битовите отпадъци и осигуряването на контейнери за нуждите на домакинствата,
  • обновяване и освежаване на парковите пространства в селото,

поставяне на нови кошчета за отпадъци,

  • боядисване на пейки и смяна на счупените детски съоръжения.
  • взимам активно участие във всички инициативи на пенсионерския клуб и читалищното настоятелство, 
  • регулярно почистваме и поддържаме двата гробищни парка.

Традициите и празниците на селото почитаме с голям ентусиазъм всички жители, провеждаме Коледен базар, заедно украсяваме коледната елха и Великденската украса, организираме базар по случай Баба Марта, от който със събраните средства подпомагаме местното НЧ “Пробуда“.

6.Защо Копринка трябва да избере Вас за свой кмет на изборите в неделя ?

КЕНАН САИД: Защото през последните две години успях  „да вляза” във всяко едно семейство и познавам проблемите на всеки един дом. Зная какво трябва да се направи и мога да го направя, но само ако жителите на Копринка ме подкрепят. Затова, скъпи жители на село Копринка, моля ви за подкрепа в неделя с номер 4.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram