ДПС се е доказала като предвидима партия, която защитава интересите на българските граждани

Д-р Тунджай ЙОЗТЮРК, кандидат за народен представител, втори в листата на ПП ДПС за Старозагорски избирателен район:

Приоритет на ДПС е ускорен иновативен икономически растеж на България. Залагаме на устойчиво зелено ориентирано развитие чрез: чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чисти храни; подкрепа на IT сектора, насърчаване на инвестициите

– Д-р Йозтюрк, като експерт в областта на здравеопазването, как оценявате справянето със ситуацията, свързана с пандемията? Какво смятате, че трябва да се направи още в сферата на здравеопазването, за да бъде по-успешна борбата със заболяването?

– Най-напред искам да отбележа, че на предстоящите парламентарни избори от ПП „Движение за права и свободи“ залагаме на провеждането на позитивна кампания. 

По отношение на пандемията ще споделя, че тя е изключително сериозно предизвикателство. COVID-19 е заболяване, което засяга не по еднакъв начин всички хора, но при някои от тях рискът да пострадат сериозно  е много голям. Много хора загубиха близки и роднини, включително и аз. Загубихме много колеги, сред тях и млади колеги, които оставиха семейства с деца.  

Смятам, че с цел опазването на живота и здравето на всички,

на първо място е необходимо да бъдем изключително дисциплинирани

Трябва стриктно да спазваме мерките за носене на лични предпазни средства, за физическа дистанция и лична хигиена, както и ограничаването на контактите до минимум. Това са единствените доказани действия, които имат ефект срещу разпространението на вирусната инфекция. 

Естествено тук ваксините заемат своето безспорно място. Човечеството се е справило с различни пандемии назад във времето, именно благодарение на разработени от учените ваксини. В тази връзка ЕС също има стратегия за ваксините, които да бъдат разработени и разпространявани срещу коронавируса. ЕК осигурява средства от инструмента за спешна подкрепа на ЕС, който разполага с бюджет от 2.7 млрд. евро. Целта е да се разработят и въведат в употреба ефикасни и безопасни за хората ваксини. Към момента са разрешени за употреба 3 ваксини, които на различни етапи във времето са регистрирани като безопасни. Има сключени и три договора с три различни фирми, за купуване на ваксини и от тях, след като бъде доказана безопасността и ефективността им. Водят се проучвателни разговори с две други фирми. Така общо се очаква в бъдещо време, поне на този етап, да има около 8 производителя на ваксини, с различен етап на договорености с ЕС и ЕК по отношение на доставяне на ваксини в България. Отделно е създадена работна група към ЕК за увеличаване на промишленото производство на ваксините, тъй като напоследък се бавят количества и има недостиг. 

Такива са основните акценти, свързани с пандемията. Те са на ниво ЕК и ЕС и ние сме свързани с техните решения и стратегия. 

Но това, което можем да направим на местно ниво в нашата страна, е ако количествата ваксини са достатъчно и отговарят на желаещите да бъдат ваксинирани, освен кабинетите, създадени с тази цел,

да въведем в процеса и личните лекари

Те са сериозна армия, която може да се справи с по-бързото ваксиниране на населението.

– Какви други важни проблеми, свързани със здравната сфера, предстоят да се решават, на какво ще заложите в програмата на ПП ДПС?

– През годините не еднократно, включително и аз, сме споделяли какво трябва да се случи в сектор здравеопазване. ПП ДПС е постоянна и принципна в своите позиции по отношение на тази сфера. По време на настоящата пандемична обстановка станаха ясни и други недостатъци, които не бяха толкова видими досега за обществото. И то не само в сферата на здравеопазването, но и в социалната сфера, в сферата на образованието. Стана ясно, че е наложително тези области да бъдат значително модернизирани. 

Недостатъците в здравната система, свързани с оборудване и инфраструктура, включително и със съдействието на ДПС, бяха преодолени до известна степен с осигуряване на различни консумативи, апаратура. Но като един от най-сериозните проблеми се очерта

недостигът на човешкия ресурс в сектор здравеопазване

Сред човешкия ресурс визираме и младите хора, които се обучават по медицина. Повечето от тях искат да специализират по-атрактивни специалности. А при други специалности има сериозен дефицит, и точно част от тях се оказаха най-нужни по време на настоящата пандемична обстановка.

Нашата задача ще бъде насочена основно към младите хора и тяхното мотивиране, включително и финансово, за да специализират и да останат да работят в нашата страна. 

Освен това, ние трябва да създадем условия за връзка между различните видове помощ – болнична, извънболнична, спешна помощ и личните лекари. В това число могат да се въведат и аптеките. Т.е. да се създаде електронно здравеопазване. До момента има опити за частично въвеждане, но те не са достатъчни. Би било по-ефективно, ако имаме пълно електронно здравеопазване, което естествено е най-добре да бъде част от пълно електронно правителство. 

Години наред ПП ДПС държи и на това –

НЗОК да бъде демонополизирана, да има възможност за повече конкуренция между повече финансиращи органи

с цел по-голяма прозрачност и по-добро качество на здравната услуга. През последните 15-20 години средствата от НЗОК са претърпели ръст от повече от пет пъти – от под 1 млрд. лв. до над 5 млрд. лв. Но ако се попитат лекари, другия медицински персонал, пациенти, никой от тях не е почувствал този ръст – нито като по добро качество на услугата, нито като възнаграждение…

И не на последно място, искам да подчертая, че сме не добре ситуирани по отношение на продължаващото лечение на пациентите – при следболничното лечение, при грижата за възрастни хора и за хора, които имат нужда от лечение в хосписи. Няма стратегия за ролята на този вид лечебни заведения в здравната система. 

Към тези основни проблеми ще бъдат насочени нашите основни усилия като народни представители. 



– Вие познавате много добре и проблемите, които Стара Загора има като регион. Кои ще бъдат другите Ваши приоритети за развитието на областта?

– Предизборната програма на ДПС отново акцентира върху няколко неща, които биха били от полза както за Стара Загора, така и за страната. Тук един от основните ни мотиви е, че трябва България да не продължава да бъде най-бедната страна в ЕС, както е сега, 14 години след началото на членството ни в това голямо семейство. 

Демографската криза, която е водещ проблем в страната и региона, отнема от България средно около 45 хил. души всяка година, което се равнява на населението на един средно голям български град. Или ако едно правителство е с 4-годишен пълен мандат – се равнява на една Стара Загора. Всеки отбелязва демографската криза като проблем, но ние от ПП ДПС посочваме и какви могат да бъдат решенията. Този процес може да бъде спрян, като се подобри икономическото развитие на страната. Тъй като сме на последно място по повечето показатели,

ние трябва да имаме изпреварващо икономическо развитие

Ако вървим със същите темпове като другите европейски страни, ще бъдем винаги там, където сме в момента. Естествено това няма как да се постигне без привличане на допълнителни инвестиции, без инвестиции в образователната система и модернизацията, без промени в системата на здравеопазването. 

Другото нещо, което трябва да направим, ние политиците, е да защитаваме националните си интереси в органите на ЕС. Това би допринесло за развитието и на нашите области и региони.

Напоследък все по-актуално е да се говори за икономиката на знанието, на зелените и водородните технологии. Те ще определят и общото бъдеще на България в ЕС, тъй като евросъюзът изцяло се е насочил към развитието на тези технологии.

Други основни приоритети в нашата програма, освен вече споменатия от мен ускорен догонващ иновативен икономически растеж, са устойчиво зелено ориентирано развитие чрез чиста енергия, чиста вода, чист въздух, чисти храни. Развитие на икономиката на нематериалните активи, дигитализация и високи водородни технологии. Подкрепа на IT сектора, насърчаване на инвестиции с активна помощ от държавата и участието й във всички фази на инвестиционния процес.

За нас е важно и включването на свободните активни граждани в управлението на страната

Това са заложените приоритети в нашата програма, които ще допринесат и за развитието на област Стара Загора.  



– Кампанията ПП ДПС за парламентарните избори е с мото „Рестарт на държавността“. Защо е важно това?

– Този рестарт е важен, защото сме свидетели на прекъсване на връзката между различните институции. Тя е все по-явна напоследък. В управлението на страната ние ще заложим на следните основни принципи – да има честност, откритост и прозрачност в отношенията, както на българските граждани, така и между държавните институции. Ще залагаме на партньорство и сътрудничество на бизнеса с местните власти. Там трябва да бъдат включени и академичните среди, и самото гражданско общество. Ще гарантираме: върховенството на закона, като гарантираме правата и свободите на всички български граждани, независимо от властите; свободата на информацията и на медиите; пълен синхрон със законодателството на ЕС и активното участие в процесите на управление на ЕС. Това са нашите виждания защо държавността има нужда от рестарт.

– Вашите послания към българските граждани – защо е важно да гласуват?

– Ние сме заложили изцяло на положителна кампания. ДПС се е доказала през годините като предвидима партия, която защитава интересите изцяло и единствено на българските граждани.

Ние сме една от най-сериозните патриотични партии и казвам това честно и откровено

с цялата отговорност, която носи твърдението. Важно е хората да подкрепят ДПС, защото управлението на България през периода 2021-2025 година ще бъде от ключово значение за развитието на страната в следващите десетилетия. Ако осъществим целите си за устойчиво догонващо развитие, България има потенциал да се изравни със средно европейското ниво на развитие и към 2030 г. да реализира ключовата си роля в региона и в Европа. А Европа изведе като свои приоритети, тези, които се споменават през последните няколко години и от ДПС.

Разчитам на интуицията на нашите съграждани, че могат да разграничат  хората, които посочват проблемите, но не предлагат решения. Надявам се да подкрепят нашата програма и нашите кандидати, които са хора, доказали се в тяхната професионална област, милеят аз родината си и са готови с решения за текущите проблеми на регионално и на национално ниво. 

– Каква е Вашата прогноза, какъв резултат очаквате за ДПС в Старозагорски избирателен район?

– Ще се борим да запазим мандата, но не зависи само от нас, а и от оценката на избирателите, които ще подкрепят нашата листа с водач Халил Летифов, който е и настоящ народен представител. Впрочем, листите на ДПС в цялата страна се отличават с това, че средната възраст на хората е около 40 години. Т.е.

имаме рестарт и в поколенията на партията

Доверието в младите хора винаги е било на преден план за нас, но то носи и отговорности. И не само възрастта е водеща в нашите листи, а и експертизата на хората, които участват в тях. 

Резултатът от изборите зависи от много фактори. Ще зависи от това и каква ще бъде избирателната активност. Така че е трудно да прогнозираме, но ние разчитаме на подкрепата на всеки един наш съгражданин.

Пожелавам успех на всички политически формации. Нека те също да водят положителна кампания, за да има борба на идеи и решения, а не компроматна битка. 

НБП*, Радослава РАШЕВА

Купуването и продаването на гласове е престъпление.​

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram