ДПС: Време е да кажем: Не на разединението в Република България

За това призоваха от град Крън кандидатите на партията за президент Мустафа Карадайъ, за вицепрезидент Искра Михайлова и за народни представители от Старозагорски регион

Време е да кажем: Не на разединението в нашата Родина – Република България. Това беше основното послание, които кандидатпрезидентската двойка на ДПС Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова и кандидатите за народни представители от Старозагорски избирателен район отправиха по време на предизборна среща в град Крън.

Стотици членове и симпатизанти на партията, която е незаобиколим фактор в българската политика от началото на демократичните промени у нас, посрещнаха в неделя в центъра на подбалканското градче Централния предизборен лъч. За да подкрепят своите кандидати за президент, вицепрезидент и представителите на старозагорската листа, тук бяха евродепутатите Илхан Кючюк – президент на АЛДЕ – третата по големина формация в Европейския парламент (в която членуват 60 либерални партии от ЕС) и Атидже Алиева-Вели.

Настоящите избори на 14 ноември са първите от 30-годишната посттоталитарна история на България, в които ДПС издига свои партийни кандидати за президент и вицепрезидент, затова те бяха определени като исторически за партията, основана от Ахмед Доган.

Пред мнозинството Карадайъ недвусмислено припомни ключовата роля на ДПС преди 30 години за етническия мир в България:

„Тогава времената бяха тежки и трудни, сигурно имаше различи пътища, по които можеше да тръгне България, но благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган ние тръгнахме по пътя на демокрацията, ние тръгнахме по пътя на заедността, ние тръгнахме да се борим с инструментите на демокрацията – в едната ръка с бюлетината, в другата ръка с националния трибагреник. Така ние от ДПС градим демокрация вече 30 години в нашата страна. Не с реваншизъм, не с противопоставяне, не с разединение, не с омраза, а със заедност. Основата на нашата политика е изградена на философията на заедността. Различните да бъдат заедно, всеки да отстоява свята идентичност, но да бъдем заедно и да градим настоящето си и бъдещето на нашата Родина България. Затова имаме самочувствието да кажем, че единствено аз, Мустафа Карадайъ, и Искра Михайлова – кандидати за президент и вицепрезидент, олицетворяваме единството на нацията. Това е основната роля на институцията „Президент“, независимо че някои хора, които са заемали тази най-висока политическа длъжност в страната, непрекъснато са говорели как тази институция била лишена от съдържание, била лишена от власт, но от друга страна пак ги виждаме като кандидати, които започнаха предизборната си кампания с разделяне, с противопоставяне. Целият мандат (б.р. на Румен Радев) мина в разделяне и противопоставяне – междуличностно, институционално. Институциите премиер – президент водеха окопни войни и си мериха генералските пагони. Институцията „Президент“ се противопоставяше на Народното събрание, позволяваше си да противопоставя политически партии, да чертае разделителни линии, забравяйки, че основната роля на президентската институция е да бъде обединител на нацията“, заяви в словото си Мустафа Карадайъ, подчертавайки, че освен обединител президентската институция е призвана за бъде генератор на обединяващи национални каузи и цели.

Като водеща национална кауза кандидатът на президент на ДПС обяви:

Достигането на средните европейски
стандарти на живот в България

„Сега, а не да завещаем на следващите поколения последното място в ЕС по всички показатели. Не сме абонирани да бъдем на последното място по всички показатели в ЕС. Ние знаем как, ние можем да направим така, че изпълнявайки нашите приоритети, изпълнявайки програмата ни за ускорено икономическо развитие на страната, да достигнем средните европейски стандарти на живот и да завещаем на следващото поколение минимум средните европейски стандарти на живот в нашата Родина България“, даде заявка Карадайъ. Като важна цел той определи и осигуряването на безплатни и достъпни детски градини за всяко дете в България. „Да, можем да го направим, независимо че десните виждат в това популизъм, левите виждат в това социална политика, ние виждаме в това нещо много повече – това е част от борбата с демографската криза, това е част от борбата с националната ни сигурност“, определи кандидатът за президент на ДПС.

Стотици членове и симпатизанти посрещнаха Централния лъч на партията в казанлъшкия град Крън

За решаването на настоящата политическа криза той подчерта, че мястото е президентската институция, където партиите могат да постигнат съгласие за националните цели и приоритети, а за останалите кризи – здравна, енергийна, икономическа, социална и др., трябва да се свиква Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) на три месеца, както е по закон.

От 2 години имаме ковид криза, но
КСНС не е заседавал нито веднъж,

отбеляза Мустафа Карадайъ. „Е, след изборите през юли беше свикано едно заседание на КСНС с дневен ред – „Мерки срещу COVID-19″. Аз напуснах това заседание, защото вътре се разглеждаше актуализацията на държания бюджет, а не мерки срещу COVID-19. Мястото на актуализацията на бюджета е в НС и когато дойде в НС, тогава ние дадохме своя принос и нашите пенсионери днес вземат по 120 лв. добавка към пенсиите и всички наши предложения бяха приети“, припомни лидерът на партията и настоящ кандидат за президент на ДПС.

Пред участниците в предизборната среща с нескрита гордост той припомни и постовете, които заемат представителите на ДПС в Европейския парламент – евродепутатите Илхан Кючюк, Антоанета Асенова – президентът на европейските млади либерали, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова. „В ЕС не ги питат коя ви е родината или прародината, не ги питат кой е етносът ти. Там се оценя какви ценности има ДПС и каква политика води, какви качества имат нашите представители, какви идеи и цели имат и какво могат да направят. Днес в ЕС не е модерно да се противопоставяме, да поставяме разделителни линии, днес в ЕС е модерно да сме заедно, да сме единни като нация, за да има просперитет България. И ако днес ние сме модерни европейски граждани, нека оценяваме хората по техните качества какво могат, какви цели и какви идеи имат. Затова призовавам всички граждани на РБългария – тези, които имат очи да видят какво правим и сме правили, тези, които имат уши да чуят какво предлагаме, тези, които с душа и сърце милеят за България, за достойното бъдеще на нашите деца и внуци в нашата родина България, нека гласуват на предстоящите избори за президент и вицепрезидент, и за народни представители с бюлетина No 17“, призова Мустафа Карадайъ.

Никой няма правото да
чертае разделителни линии

„Аз се гордея с хората от листата на ДПС – млади, образовани, родолюбци, наистина почтени хора от листите на партията ни. Никой не може да сочи и да размахва пръст срещу тях, защото видяхме, че тези, които се назоваха почтени, нарушават Конституцията и законите на страната ни. Никой няма правото да противопоставя обществото и да поставя разделителни червени линии, защото кризите – здравна, икономическа, социална и енергийна, се задълбочават.

Водачът на старозагорската листа Халил Летифов беше категоричен, че кандидатите за народни представители от ДПС са образовани, млади и почтени хора

Крайно време е да кажем „Не“ на разединението в нашата Родина България и противопоставянето между политическите партии и институциите. Имаме нужда от единение.

Ние имаме нужда от единение, имаме нужда от националноотговорна политика, имаме нужда да се даде надежда на българските граждани и бизнеса, подчерта в посланието си водачът на старозагорската листа Халил Летифов.

„Нека българското знаме се вее над всяка
 обществена сграда, читалище, детска градина

Защото този трибагреник ни обединява всички нас заедно“, заяви кандидатът за вицепрезидент на ДПС Искра Михайлова. Тя подчерта необходимостта от това вицепрезидентът да бъде глас, двигател на обединяващи национални каузи. „Вицепрезидентът, според мен, е този, който трябва да започне тежкия разговор за демографската криза в България, за всички българи, които сега живеят в чужбина – по желание или по принуда, защото те са част от българската нация. Вицепрезидентът е този, който може да издигне като кауза българското културно и историческо наследство – да бъде то част от историческото и културно наследство на света. Казвам това от Крън, от община Казанлък и област Стара Загора – тук, където един върху друг са пластовете на историята на тази земя, която сме наследили и ще предадем на бъдещите поколения, но която трябва и може да бъде част от историята на Европа. И ние ще го направим“, обеща с ръка на сърцето Искра Михайлова.

За кандидатите за президент и вицепрезидент на ДПС, и за народни представители се гласува с бюлетина No 17.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram