Стойнев: „Зелената сделка“ не е от вчера, ГЕРБ изпуснаха нещата още с дерогацията през 2019 г.

Най-големият риск за Маришкия басейн идват от грешките на управляващите в България, Драгомир Стойнев, втори в листата на „БСП за България“ в Старозагорски регион и бивш министър на икономиката и енергетиката.

„Зелената сделка“ е политика на ЕС, тя не е от вчера. В продължение на 4 години правителството на Бойко Борисов, заедно с патриотите, поемаха ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове,  а това е част от „Зелената сделка“. Лошото е, че управляващите не бяха коректни с българските граждани. Когато си поел ангажимент за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 година, това трябва да бъде изпълнено и трябва да предприемеш навременни мерки.“ – обяви Стойнев.

Според него страната ни е изпуснала срока за въвеждане на механизъм на капацитет до 2030 г. и той може да ни бъде разрешен едва до 2025 г. „През декември 2019 година правителството изведнъж разбра, че има „Зелена сделка“ и според регламента за вътрешен пазар на ел. енергия, само след 4 години всички въглищни ТЕЦ-ове с емисии, по-големи от  550 гр. серен диоксид / kWh  произведена електроенергия, няма да могат да получават държавна подкрепа, тоест след 2024 година държавният ТЕЦ не би трябвало да получава държавна подкрепа. За да има дерогация до 2030, която възможност беше извоювана от Полша, трябваше до 2019 да предприемем редица мерки за да се възползваме. От началото на годината цената на парниковите емисии се е покачила с 30%, е как да е конкурентноспособен Комплекса?“, пита Стойнев.

Според него решението зависи от това кой управлява държавата и съответно енергетиката и кой преговаря с Брюксел. „Аз смятам, че с преговори,  ЕК може да ни даде възможност  продължим да помагаме на ТЕЦ 2. Чисто технически нашата система няма как да издържи без въглищните централи.  Затова е хубаво да преосмислим нещата и да предприемем конкретни стъпки през следващите 10 години.  Тази трансформация ще я има, колкото и да не искаме.“, пише още Стойнев.

„Зелената сделка“ предлага един нов икономически модел на пълноценно използване на ресурсите, базиран на знанието и на новите технологии.

Позицията на БСП той обобщи така – „Ще има промяна, тъй като вече са поети ангажименти. Тази промяна  може да стане изведнъж с големи сътресения, но може да стане и бавно, плавно, чрез трансформиране на енергетиката, чрез въвеждане на нови технологии. Смятам, че през  следващите 10 години ние можем да изминем  този път.“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Областен предизборен щаб

БСП-Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram