Проф. Иван Върляков:Висшето образование у нас не е това, което бихме искали да бъде

„Висшето образование у нас не е това, което бихме искали да бъде. В него липсва качество“. Това заяви седмият в листата на коалиция „БСП за България“ проф. Иван Върляков.

„В момента няма нито един български университет сред първите 500, дори 700 в света. Освен това и до момента работодателите казват, че продукта, който отива при тях и който се изгражда в университетите не отговаря на изискванията. В същото време и те не са готови да участват кой знае колко в подготовката и в качеството на този продукт“, обясни още проф. Върляков.

„Професията на университетския преподавател в очите на обществото отстъпва дори на тази на учителя. След медицина, педагогиката трайно е на второ място по желание за обучение във висшите училища. Там се промениха възнагражденията и очакванията са за едно по-достойно място в обществото и на пазара на труда. Младите хора днес търсят възможности за кариерно развитие и по-добро възнаграждение“, допълни кандидатът на коалиция „БСП за България“.

Според проф. Върляков с настоящия начин на финансиране на висшето образование у нас няма никакъв шанс нещата да бъдат променени. „Един бърз преглед показва, че близо 80% от бюджета на висшите училища отива за фонд работна заплата. При фирмите има един принцип, че ако този показател е над 50% фирмата се декапитализира, т.е тя трябва да фалира. Затова смятам, че успоредно със свободата, която висшите училища имат,  трябва да има строг контрол за публичните финанси, които влизат и за начина на тяхното изразходване“.

„Има доста неща сбъркани в самата система. Ние имаме едни сложни приемни изпити. Обаче след това какво се случва вътре в образователния процес не е толкова прецизно. Тогава висшето образование се превръща в придатък на средното. Стремим се на всяка цена да имаме студенти, защото с тях върви и издръжката, а пък какво ще се произведе накрая няма значение. В основата трябва да се пипне и тогава да се правят много внимателно реформите. Защото това е една от най-консервативните сфери на нашето общество“, допълни той.

„Стара Загора е единственото място в България, в което всички висши училища от миналото се обединиха под „една шапка“ и направиха един университет. В Тракийския университет има всичко, което би трябвало за едно съвременно, модерно развитие на региона. Но като изключим последния мандат на нашия ректор почти нищо не се използваше от капацитета му. Тук можем да правим изследвания по цялата хранителна верига – „от нивата до вилицата“, тъй като имаме специалности, които само тук са развити.  Имаме Медицински факултет, който в рамките на университета поддържа нивото и качеството на здравеопазването в региона. Имаме нов институт за устойчиво развитие, който може да решава  проблеми на комплекса „Марица Изток“ и не само. Тракийският университет е мощен градообразуващ фактор, фактор за развитие на региона и трябва да се прави всичко възможно, за да бъде по-напред той“.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

4-ти април 2021г.. Нека всички да гласуваме! Защото всичко зависи от нашия глас. Промяната, настоящето и бъдещето. Те са в твоята бюлетина. МГ Вис виталис ви призоваваме Да гласуваме на 4-ти април.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram