Момчил Ненов, БСП: Корупцията в строителния бранш не е просто усещане, а е изключително тежък фактор

 „В строителния бранш основният проблем са непрекъснатите ежемесечни поправки на нормативната  уредба, които най-често  са недомислени, а в голямата си част са  и откровено лобистки”, заяви инж.Момчил Ненов, кандидат за народен представител от старозагорската листа на „БСП за България”.

 Според строителния инженер при извършваните промени в нормативните документи  не се взема мнението на хората, пряко ангажирани в производствения процес. Не се търсят  и съсловните организации, а именно Камарите  на строителите, на архитектите и на инвестиционните инженери.

„Отдавна се коментира, че Законът за устройство на територията, основният закон, е толкова пъти променян, че на практика е загубил смисъл и трябва да се ремонтира основно. Управляващите към момента заявиха желание да го направят, но се ограничиха  до поредните лобистки поправки, при което отново професионалистите не бяха питани” , допълни инж.Ненов.

Той обясни, че камарите  на съсловните организации са били създадени по аналогия на тези в развитите европейски държави, но типично за управляващите  са изпразнени от съдържание и на практика са превърнати в събирачи на членски внос и издаващи удостоверения с чисто формална тежест.

Какви  са вижданията на БСП за  промени в строителния бранш ?

Според инж. Ненов на  първо място трябва да се премине към регистрационен режим на  строителните книжа, за да се облекчи административния натиск на гражданите  и предприемачите.

На второ, но не по важност място,  трябва да се даде възможност на професионалистите от съответните камари да участват в законодателния и творчески процес при изготвяне на нормативните документи

Трето, да се даде възможност на съсловните организации да инициират назначения или отстраняване  на ключови служители в администрацията на държавата с цел да се редуцира корупцията. „Корупцияа в строителния бранш не е просто усещане, а изключително тежък фактор, който ощетява цялото общество”, поясни Ненов .

–––––––––

 Момчил Ненов е строителен инженер. Има професионален опит в областта на енергетиката – изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения, богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японската корпорация SEKISUI Chemical, както и на други водещи европейски производители.

Купуването и продаването е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram