Георги Кадиев в #Раднево: Инициирам среща с новия министър на енергетиката, веднага след изборите

0
715
Парламентарни избори 2021#

„Инициирам среща с новия министър на енергетиката, веднага след изборите. Считам, че преминаване на газ не е най-доброто за комплекса. Трябва заедно да търсим решението за Марица изток“, след като правителството на Борисов проспа преговорите с Брюксел. През 2019г. европейските лидери решават до 2050г. Европа да е въглеродно неутрална. За България това означава затваряне на комплекса „Марица изток“ около 2025г. И 7500 миньори, 2500 служители на ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и още 100 хил. работни места в частни фирми около комплекса изчезват за един миг. На практика това е убийство на старозагорски регион“, заяви в Раднево пред избиратели водачът на листата на „БСП за България“ Георги Кадиев.


В срещата участваха и кандидатите за народни представители Георги Гьоков и Сашо Лозанов от Стара Загора, инж. Георги Василев и инж. Георги Господинов от Раднево, и Динко Господинов от Гълъбово.


„Преди две години Борисов дума не каза. Теменужка Петкова дума не каза. Красимир Вълчев като министър от Стара Загора – също. Старозагорските депутати от ГЕРБ- съвсем. Германия удължи до 2038г., Чехия – до 2030г. Полша стартира програма за преквалифициране на миньорите, тя удължи до 2049г.“, поясни още Кадиев. „Затварянето на „Мини Марица Изток“ и ТЕЦ „Марица Изток-2“ ще започне вероятно след четири години и затова са виновни ГЕРБ, Борисов, Вълчев и старозагорските депутати на ГЕРБ. Те се скриха при взимането на решението през 2018г.“, подчерта водачът.


„Те управляват 12 години, нещо да сте прочели в тяхната програма? Аз я четох – няма нищо за „Марица изток“. Все едно не съществува, черна дупка. В т.н. закон на Магнитски, едно от засегнатите лица е Илко Желязков, който 9 години беше председател на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица изток 2“ и председател на БЕХ – за известно време. Той не е в този списък, защото е бил служител на ДАНС или в бюрото за СРС, а заради „Марица изток“ и корупцията там. Парите от комплекса финансират целият този порочен модел в област Стара Загора и обогатяването на куп кметове, общини, депутати и т.н. Тази симбиоза ГЕРБ – ДПС ни доведе до тук. И нашата задача е да й даваме отпор. Абсолютно безкомпромисно“, категоричен е Кадиев.


Георги Гьоков – втори в листата, заяви, че „БСП за България“ няма да остави проблемите без решения, до последно ще се борим и ще търсим алтернативи, както за комплекса, така и за болницата, която трябва да бъде спасена. С тази цел заедно, и с общинските съветници на левицата от Раднево, и с Корнелия Нинова, бяхме при здравния министър. Състоянието на общинското здравеопазване в момента е удар по местните жители, които няма къде да се лекуват. България се нуждае от категорична позиция за съдбата на комплекса “Марица изток“. Нито един миньор не трябва да остава без работа, нито едно семейство не трябва да остава без доходи“, категоричен е Гьоков.


Според инж. Василев, с преференция 106, всички миньори и енергетици са притеснени, независимо какви политически пристрастия имат. „Нужно е политическо решение, стабилна стратегия за енергетиката и икономиката, нужна е стабилна политика. Преди година съм изпратил над 100 предложения, с които можехме да спасим нашата централа, от София ми отговориха, че само събират информация. Никаква реакция. Ние сме длъжни да опазим нашата енергийна независимост“, заяви Георги Василев. Според него „по комините на централата могат да се видят множество гнезда на гълъби, врабчета, лястовици, ако беше толкова отровен димът нямаше тези птици да свият гнездата си там. Ако ние не гласуваме правилно на тези избори, ще бъдем само една прибавка към общата конюктура“.


Инж. Георги Господинов, с преференция 111, изрази своята категоричност, ако решенията не се вземат бързо и със социална отговорност: „Без комплекса Раднево няма да е същата община, съседните села също ще са обречени на социална несправедливост. Нужна е спешно държавна стратегия за развитието на енергетиката. Убеден съм, както и моите колеги, че ако не запазим и не продължим да развиваме собствена енергетика, няма да имаме нито просперираща икономика, нито доходи, които да ни позволят да се грижим за семействата си”, каза с тревога инж. Господинов.


„България е на прага на физическото си оцеляване. Страната ни е с най-голям процент емиграция на глава от населението, а нейното сърце е обезлюдено. Нека с вота си в изборния ден покажем, че сме алтернативата, която ще стопира младите тук и те ще имат желаното бъдеще“, каза Динко Господинов, кандидатът с преференция 114.


„Как може една държава, която е била на 26-то място да отиде на последно в Европа при такива ресурси и потенциал?! Доброто е, че се вижда готовност за общи действия в името на бъдещето тук. На 11 юли да проявим единение и напредък с номер 4 в бюлетината“, заключи кандидатът с преференция 116 Сашо Лозанов.

#СигурностВпромяната#СГрижаЗаТеб#БСПзаБългария

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

реклама