ВСС пита САЩ за данните за корупция срещу съдия Андон Миталов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши единодушно на свое извънредно заседание в четвъртък да пита САЩ с какви данни разполагат за Андон Миталов от специализирания наказателен съд. Преди ден държавният секретар на Щатите Майк Помпео обяви, че Вашингтон налага забрана на българския магистрат да влиза на американска територия заради корупция.

Съдия Миталов пусна в края на миналата година обвиняемия в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи награда от руския президент Владимир Путин. Срещу това възрази тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, но нито българските разследващите, нито САЩ са конкретизирали точно в какво се състоят подозренията за корупция срещу магистрата.

Панов поиска данни за сигнали и проверки срещу Миталов

По тази причина председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати в четвъртък запитвания до главния прокурор Иван Гешев, Инспектората към ВСС (ИВСС) и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) дали срещу Миталов има образувани някакви производства.

„Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни“, се казва в писмото на Панов до Гешев.

Председателят на ВКС се обръща към ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с въпрос дали в антикорупционната комисия са постъпвали сигнали или жалби срещу Миталов и дали спрямо него са извършвани някакви проверки по тази линия.“Нямаме никакви други данни и информация, освен оповестеното изявление на Държавния департамент“

„Нямаме никакви други данни и информация, освен оповестеното изявление на Държавния департамент. Това не изключва възможността да поискаме и друга информация, например чрез Министерството на външните работи – всичко, което е относимо към събиране на информация и предприемане на действия от наша страна“, заяви Панов в началото на извънредното заседание на Съдийската колегия на ВСС, цитиран от сайта „Лекс“.

По думите на представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев „нямаме информация за какви негови действия става дума и кога са осъществявани, а ние трябва да отстояваме независимостта на съдебната власт и върховенството на закона“.

„При твърдения, изявления и публикации, които сочат за нарушен интегритет на съдебната власт да се изяснят всички факти и обстоятелства, да се съберат доказателства преди да предприемем каквито и да е действия, за да може да вземем и информирано решение. Трябва да изискаме цялата налична информация – от ИВСС, от прокуратурата, от КПКОНПИ и от Министерството на външните работи“, подкрепи колегите си Цветинка Пашкунова.

ИВСС е отказал да образува проверка по сигнала на Цацаров

Междувременно от съдебния инспекторат обявиха, че са отказали да образуват проверка срещу съдия Миталов по сигнала на бившия главен прокурор, подаден в края на миналата година. Цацаров твърдеше, че магистратът е нарушил установения ред, разрешавайки на Малинов да пътува до Москва, без по молбата му да се произнесе наблюдаващият прокурор по делото за шпионаж.“ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове“

„В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането. ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, уточниха от ИВСС, добавяйки, че в институцията не са постъпвали други сигнали за нарушения, извършени от съдия Миталов.

„Това е много сериозен удар за нас“

Такива не е получавала и ръководителката на специализирания наказателен съд Мариета Райкова, която коментира случая пред медиите в четвъртък.“Дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, се доказва в един процес“

„Това е много сериозен удар за нас и първото, което предприехме тази сутрин, е да изпратим запитване до специализираната прокуратура има ли образувано досъдебно производство, представени ли са доказателства от американска страна, тъй като ако си спомняте още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона, както заяви тя, дали едно длъжностно лице е виновно или невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в един процес след едно проведено разследване и с присъда“, заяви съдия Райкова.

Тя съобщи още, че е поискала от Инспектората към ВСС да обяви какво се случава с проверката, поискана от Цацаров, за която междувременно институцията съобщи, че изобщо не е била образувана.

„Аз бях уведомена за тази проверка и чакам резултатите, за да преценя какво да предприема последващо. Но съгласете се, че тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване“, заяви малко преди това председателката на спецсъда.

Николай Малинов
Николай Малинов

Запитана за процедурата, по която колегата ѝ Андон Миталов е разрешил на Николай Малинов да пътува до Москва, тя коментира: „Тази процедура е стандарта. Ако разделим двете неща – данни за корупция дали има и има ли нарушение при провеждането на тази процедура, за второто би следвало да отговори Инспекторатът, за първото би трябвало да отговори едно досъдебно производство“.

По думите ѝ съдия Миталов в момента е болнични, но не е съобщил до кога. Райкова добави, че „всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“.

Съюзът на съдиите поиска незабавна прокурорска проверка

Съюзът на съдиите в България (ССБ) също излезе с официална позиция по случая, в която призова прокуратурата да извърши незабавна проверка, тъй като информацията на САЩ, че Миталов е корумпиран оказва „негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт“. Поради това тези твърдения трябва да бъдат незабавно проверени от компетентните български власти.

„В случай че действително се установи извършването на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност. При положение че проверките на прокуратурата и ИВСС не установят неправомерно поведение на съдията това следва да бъде съобщено на гражданите“, смятат от ССБ.

Междувременно самият Николай Малинов коментира пред бТВ, че изобщо не е знаел кой съдия ще разгледа молбата му да пътува до Москва.“Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той“

„Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса? Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани и те са питани“, заяви председателят на движение „Русофили“.

Запитан дали адвокатът му е контактувал със съдия Миталов, той заяви, че не знае и за това трябва да бъде питан защитникът му.

Освен с разрешнието, издадено на Малинов да пътува до Русия, Андон Миталов е познат в публичното пространство и с факта, че на два пъти прекрати дело срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Той правораздава в спецсъда от 2014 г., а преди това е бил адвокат, военен следовател и военен прокурор./svobodnaevropa

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram