След проверка с PCR се оказва, че в Банско няма нито един положителен резултат за COVID-19 (видео)


След направените около 1200 бързи теста за COVID-19 в Банско, около 8% от тях са били положителни за антителата IgG и IgM. Оказва се обаче, че след като тези 8% са изпратени за потвърждение с PCR в София, сред тях няма нито една положителна проба. Това съобщи в интервю с Валя Ахчиева директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов.

„Досега са направени около 1200 теста, всички са отрицателни. Тези, които са били положителни на бърз тест по IgG и IgM са изпратени за PCR проби в София и всичките са отрицателни до момента. Като процент е 8% от всички изследвани“ коментира д-р Калоянов.

Според д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, тези резултати сочат, че в Банско строгите мерки са въведени без да има реална нужда за това.

„Тези данни доказват характеристика на място, където не е имало взрив, какъвто беше приписан. В мен имаше съмнения за тези мерки, които се приложиха. Според мен, те бяха абсолютно неадекватни мерки. Това блокиране на града, заради открити няколко души, за които май се оказа, че тестовете са били отрицателни на някакво английско семейство. Мярката беше непропорционална и напълно ненужна. Това, което се вижда от това изследване е, че Банско не е българският Ухан и че там не е било огнище на взрив.

Оказа се, че 9-годишният англичанин в Банско не е заразен с коронавирус

Имало е вероятно заразени, както има и в много други градове на страната, но блокадата беше напълно излишна. Правилният подход в такива случаи е, както в момента се изследват хората, това трябваше да бъде направено тогава. И тези хора, за които се установи, че са положителни и са носители на вируса, те да бъдат поставени под карантина, не да се блокира целият град“ коментира пред Валя Ахчиева д-р Кацаров. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram