Проф. Иво Христов: САЩ, Китай и Русия гледат на ЕС като на плячка

Пожарни мерки за възстановяване на доверието в Европейския съюз и възстановяване на основните европейски икономики, ядрото на Европа. Така социологът проф. Иво Христов прогнозира пред БНР предстоящите шест месеца от председателството на Германия на Съвета на Европейския съвет.

Според него друга линия, по която ще върви германското председателство, ще бъде външната политика на страната спрямо САЩ, която към момента е напрегната.

В предаването „12+3“ проф. Христов допълни:

„Това ще рефлектира и трудно върху отношенията САЩ – Европа… Изборите в САЩ са събитието на епохата. Америка влиза в тежка системна турбулентна криза. Важно е какви сили ще дойдат на власт, не толкова личността на президента. Това ще предопредели и бъдещето на Европа“.

По думите на проф. Иво Христов САЩ, Китай и Русия гледат на Европейския съюз като на плячка, а не като на геополитически субект:

„За Русия е важно Европа да не бъде единен субект, за да може да осъществява индивидуални политики с всяка една от страните… Отношенията Европа – Китай са много важни. Китай има интерес от еманципирала се от САЩ Европа. Битката САЩ – Китай ще се осъществи и на терена на Европа“.

За социолога операцията с коронавируса е „операция по сриване на геополитически противници, парализиране на икономики с оглед на най-важното събитие – президентските избори в САЩ наесен“.

„Светът трябва да бъде дресиран и държан в стрес за известно време“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram