Проф. Баева: ЕС са застанали изцяло на страната на РСМ и оказват натиск върху България

Трагедията на АМ „Струма“ претъпи българската позиция по темата за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Въпреки това обаче по време на Съвета по общи въпроси в Брюксел в деня на катастрофата, страната ни е потвърдила, че няма да допусне началото на преговори със Северна Македония.

Това съобщи ръководителят на българската делегация в ЕС Румен Александров пред БНР.

Темата ще се окаже предизвикателство и за новото правителство, което тези дни се готви за коалиционно споразумение.

В предаването „Говори сега“ по БНТ историкът проф. Искра Баева и Любчо Нешков се обединиха около позицията, че без компромиси българско-македонската криза няма да се реши.

„И двете страни наскоро имаха избори и като че ли и в двете страни позицията е безкомпромисна, липсват отстъпки“, коментира историкът проф. Искра Баева.

Проф. Баева допълни, че трагедията на АМ „Струма“ ще доведе до една емпатия, съчувствие между двете страни, което е една малка стъпка, необходима към постигането на споразумение.

„ЕС със своите основни инстицуи, както и други западни държави, са застанали изцяло на страната на РСМ и оказват натиск върху България, тя едностранно да се съгласи със започването на преговорите. Струва ми се, че това е една грешка на тези инстицуии, защото те не могат да разберат българските позиции и смятат, че това е едно балканско упорство“, допълни проф. Баева.

„България не спира и не налага вето за започване на преговори с РСМ за членство в ЕС, ние просто не одобряваме преговорната рамка, защото нямаме гаранция че в този процес нещата ще се изпълняват“, обясни Любчо Нешков.

По думите му българската позиция не е изненада, защото е налице серия от неизпълнени ангажименти в двустранните отношения.

„Трябва да има реални преговори. Ние не виждаме македонски политици, тази държава няма посланик в София вече втора година, какви послания, какви преговори, какви компромиси, когато от другата страна ние имаме едно засилване на антиевропейска пропаганда в РСМ“, каза Нешков.

Според тях едва ли партиите, които ще влязат в новата коалиция ще имат различна позиция от тази, която многократно е била заявена. Те са категорични, че проблемът се крие и в подхода на българските политици, защото досега страната ни не е прилагала „външна пропаганда“, т.е. да разяснява позицията си.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram