Пенсиите помагат за пълненето на хазната


Събраха рекордните над 1 млрд. лв. от ДДС само за месец

Хората продължават да харчат, а оборотите нарастват

Повече приходи от осигуровки

Даването на дoпълнителни 50 лв. към пенсиите всеки месец помага за пълненето на държавната хазна. Въпреки спада на икономиката, ръста на безработицата и това, че моловете и заведенията бяха затворени, приходите от ДДС от сделки в страната през януари достигат рекорд и надминават 1 млрд. лв. Те са със 72 млн. лв., или със 7,5% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите.

Една от причините за повишаване на приходите от ДДС от сделки в страната е вдигането на пенсиите. От средата на 2020 г. те бяха повишени с 6,7%, е след това заради кризата дават по още 50 лв. на месец на всеки пенсионер. Това са пари, които пенсионерите не спестяват в банките, а веднага харчат за основните си нужди. В резултат и приходите от ДДС нарастват.

Само повишаването на пенсиите обаче не може да осигури увеличение на приходите от ДДС със 7,5%, при положение, че има спад на икономиката. Явно част от сивата икономика излиза на светло, а хората продължават да харчат парите си. Но вместо официални костюми и обувки хората купуват повече ежедневни дрехи, с които да ходят в парка, да спортуват и да стоят у дома си. Затрудненията при пътуване в чужбина пък доведоха до това вместо да дават пари за екскурзии зад граница хората да харчат повече за обзавеждане и ремонти на дома.

Приходите от ДДС от внос през януари намаляват със 72 млн. лв. на годишна база, основно заради ограничаването на инвестициите на редица фирми. В резултат общите приходи от ДДС през януари са точно колкото през същия месец на миналата година.

Приходите в държавната хазна от осигуровки и от данъка върху доходите нарастват, което е резултат от ежегодното повишаване на минималната заплата. При корпоративните данъци и при акцизите обаче има спад./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram