Основният виновник се укрива като партизанин


Адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, коментира по БНР насилието от страна на полицията спрямо протестиращите, бездействието спрямо провокаторите и упорството на управляващите да не подават оставка.

Полицаите до голяма степен изпълниха задълженията си. За пореден път ни отклоняват вниманието. Противопоставят две групи хора – от една страна полицаите, от друга протестиращите и

като че ли в тази ситуация се забравя кой е основният виновник за това положение.

А той се крие някъде – в кабинета си, в джипа си. Вдигнал е ръце и чака едва ли не нещата да се разрешат от само себе си. Потърпевши са както гражданите, така и полицаите.

Когато човекът, който трябва да носи основната отговорност, се укрива като партизанин и яде кашкавал в някоя мандра, не може да очакваме от полицаи, които са на ниските нива, да действат 100% адекватно. Нормално е да се очакват грешки от тяхна страна.

Не забравяйте, че дори когато си отиде Бойко Борисов от властта, същите тези полицаи ще бъдат органите на реда, не може да си внесем полицаи от Китай.

Трябва да проявим разбиране и да мислим за това кой ги е поставил в тази ситуация и защо.

Протестите траят твърде дълго и често хора от ръководството на СДВР говорят за провокатори и информация за подобни провокатори. След като има информация, трябва да се вземат и мерки. Футболните агитки са абсолютно разпознаваеми за полицията и подлежат на контрол. Когато аз бях министър, създадох работна група, която да се занимава с проблемите на футболното хулиганство. След това обаче не знам дали е работено по темата.

Всеки един недостатък в работата на полицията трябва да бъде отстранен. На мен ми се струва, че има недостатъци и в подготовката на полицаите за действие в подобни ситуации.

Но големият проблем е друг: Не мога да разбера защо на двама души им е толкова трудно да си подадат оставките и искат българският народ да протестира едва ли не до Коледа, за да се сетят, че трябва да си тръгнат.

Цялото интервю чуйте тук.

/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram