Не бъдете мълчаливи! Насилието не е личен проблем

Как реагираха различни държави на проблема с ескалация на домашното насилие по време на пандемията

Първите страни, които въведоха мярката-извънредно положение, първи докладваха за увеличаване на случаите на домашно насилие, а от ООН дори предупредиха за увеличаване на психичните разстройства. 

Тревожността сякаш отвори кутията на Пандора и оттам излязоха всички онези плащеши неща, над които се опитвахме да държим затворен капак.

Дори в обичта, с която се отнасяме към другия, може да има агресия – каза психоаналитикът д-р Огнян Димов, автор на книгата „Агресията в семейството: пътища за преодоляване“. Много рядко ние уважаваме чуждата различност. Рядко намираме начин едновременно да обичаме другия и да го подкрепяме.

По-важно от това да обичаме децата, е те да знаят, че ги обичаме, изтъкна той.

Колкото до големият проблем на България, той е, че липсват центрове за подкрепа на подстрадалите, липсва превенция и устойчиви и функциониращи мрежи за подкрепа. Домашното насилие едва отскоро се разпознава като болезнен проблем, в чието решаване трябва да участваме всички ние.“

  • Анелия Торошанова разговаря с д-р Огнян Димов в “Законът и Темида“

Равносметката у нас е 7 смъртни случая на жени вследствие на домашно насилие и над 80 сигнала за тормоз на горещите линии. Експертите алармират, че увеличението на случаите на насилие и агресия в семейството е двойно. Какви са причините за това и работи ли се по превенцията на проблема.

  • Коментар на адв. Елка Пороминска пред Таня Любенова за “Законът и Темида“

Каква е ситуацията с домашното насилие след пандемията в Италия? Там 11 жени са изгубили живота си, в България те са 7. Италия обаче е 60 млн., а ние сме 7 млн. Знаем за огромното значение на превенцията и колко важно е добрата и последователна политика на държавата, а именно тайните кодове, които са създадени специално за времето на изолацията, през която всички преминахме. Какво показаха статистиката и анализите след принудителното затваряне вкъщи. Ескалираха ли отношенията между хората и каква е превенцията в тази насока. 

  • Таня Любенова разговаря с адв. Мария Ганчева, член на Адвокатска колегия – Милано

Четирикратно увеличение на сигналите за насилие отбелязва и Гърция. 6 от 10 обаждания на телефонната линия за спешни обаждания са били за домашно насилие.  За периода на извънредните мерки в Гърция няма смъртни случаи на жени.  Адв. Илиана Власакиду завърши със силен призив: „Не оставяйте мълчаливи! Не сте сами. Насилието не е личен проблем! Домашното насилие е обществен проблем! Законът е с вас!“

  • Как се отнася Гърция към проблема с домашното насилие – коментар на адв. Илиана Власакиду

bnr.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram