Какво да очакваме на големия протест на 2 септември?

Коментар на Цветозар Томов и Димитър Димитров

Тази седмица поставяме началото на новия политически сезон. Депутатите се връщат на работа, при това в нова сграда и с дебат – да се се свика ли Велико народно събрание. Протестиращите се заканват да блокират Партийния дом с призив за незабавна оставка. Готови ли сме за избори – предсрочни или редовни?

„Моите очаквания са, че на 2 септември наистина ще видим дали потенциално недоволство, изразено чрез този протест, ще се окаже по-голямо от това, което наблюдаваме. Има известно намаляване на хората, които протестират всеки ден. При всички положения в България има доста мощна вълна на недоволство срещу сегашната изпълнителна власт и най-нормалният изход е да се произведат час по-скоро избори“, каза бившият член на ЦИК Цветозар Томов в „България сутрин“.

Според политолога Димитър Димитров, в последните дни протестиращите не създават усещане за масовост, нито за силна мотивация.

Повтарят едни и същи лозунги от самото начало, но те нямат съответствие с реалността. Няколко пъти съм казвал, че те се държат като палестинци, които отричат Израел и продължават да го отричат“, допълни Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Томов смята, че криза в доверието в ГЕРБ има.

„Доколко ще се задълбочи тази криза в една предизборна обстановка – ще видим. По същественото е, че изследванията от общественото мнение показват, че съществена загуба на легитимност на действащия парламент„, коментира бившият член на ЦИК.

Политологът пък допълни, че ситуацията е по-сложна.

„Моето очакване е, че когато заработи парламентът, ще се върнем към дневния ред на реалността и е свързан с мерките против коронакризата, плащанията, увеличаване на субсидиите за различни дейности„, категоричен е Димитър Димитров.

„Повечето въпроси, които изискват конституционна промяна, не изискват свикване на Велико народно събрание, за да бъдат решени. Това ясно ще проличи в дебата относно евентуален проект за нова Конституция, който да бъде обсъждан в парламента. На нас ни предстои двойна криза, свързана както със здравната обстановка в страната, така и на икономическите последици. Уместно е да излезем от политическата криза преди да настъпят тези две кризи с цялата си мощ“, каза още Цветозар Томов.

Димитър Димитров пък не смята, че ще се стигне до оставка на премиера, тъй това ще е като знак за поражение./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram