Защо вътрешната опозиция в БСП иска наказание за Владимир Москов – кмета със седем успешни мандата

Две седмици след като седна временно в стола на председателя на БСП, замествайки титуляра Нинова, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов влезе в мелницата на вътрешно-партийните боричкания на „Позитано“ 20.

Едва ли най-успешният кмет на БСП, рекордьор със седем мандата, една от най-уважаваните личности в гоцеделчевския край, който упрявлава града още от далечната 1995 година, е допускал, че хора, които не са спечелили и един избор, могат да се опитват да му търсят партийни кусури и да му дават морални оценки. И да чува зад гърба си обидни квалификации, не от чужди, а от съпартийци, които се разхождат само по жълтите павета на София. За четвърт век като лидер в местната власт Владимир Москов е работил ползотворно с четирима президенти и десет правителства и има десетки наши и международни награди.

Благ по характер, търсещ винаги баланса между различните интереси, между очакванията и възможностите, Москов винаги е постигал реални резултати по поставвените проблеми.

Да, но на „Позитано“ 20 го спънаха като и.д. председател на партията, докато титулярът Нинова е в кампания за нов мандат.

Поводът се оказа едно негово емоционално писмо до всички членове на НС с апел за разум и загърбване на противоречията. С писмото си Москов обявява, че няма решение на Изпълнителното бюро на БСП за свикване на пленум за 29 автуст, с което реално се делегитимира неговото провеждане.
Така се и случи. На 29 август опозицията на Нинова не успа да събере кворум и пленум не се състоя. Но пък имаше сбирка в залата на „Позитано“ 20.
Освен Нинова, критики по време на сбирката изненадващо е отнесъл и Владимир Москов.
И причината е, че в Епицентър.бг е изляза информация, че Москов е заявил, че пленумът е нелегитимен, защото няма решение на ИБ.
Заради това Юрий Асланов му иска мярка за въздействие, което според чл.12 на Устава може да бъде: забележка, порицание, разграничаване от неговите действия, временно отнемане на правата за заемане на партийно длъжности и най-тежкото – изключване от партията.

Самият Москов обясни пред Епицентър.бг, че не знае точно за какво му искат наказание. Според него се прави „спекулативен прочит“ на писмото му. Москов търси намирането на решение в настоящата ситуация, в която всяко събиране на Националния съвет не решавава никакви проблеми, а задълбочава конфронтацията. И затова предлага конгресът да бъде мястото за решаване на споровете. 

„Повече от всякога ни е нужно да си кажем истината в очите, да си изясним проблемите, да обсъдим противоречията и да намерим решение за бъдещето, защото по този начин е невъзможно да се продължава… На редица заседания и пленуми стана ясно, че има сериозно вътрешно разделение и множество проблеми за решаване, които няма как да бъдат пренебрегнати. Напрежението не само, че не се уталожи, а се нагнети още повече. Точно поради това, моето мнение е. че нито пленум, нито друг вид събрание може да доведе до конкретни решения. Това може да се случи само на конгреса“, пише Москов.

Текстът на писмото е изключително балансиран. Като човек на диалога, Москов не заема никаква страна, а призовава съпартийците си единствено за разум в тази трудна ситуация за партията: „Призовавам ви да запазим здравия разум и да не позволяваме вътрешнопартийните страсти и противоречия да вземат превес над каузата, която ни обединява — Българската социалистическа партия. В предстоящото време до избор на нов председател, нека всеки от нас изясни своята позиция, определи приоритетите си и прецени къде намира допирна точка с останалите другари.“

Вътрешната опозиция обаче чете странно този текст, защото намира основания за наказание на неговия автор, който в момента е председател на партията. 

„Едно писмо да напиша и те ще ме обесят“, казва хем със смях, хем с болка кметът на Гоце Делчев, ошашавен от нивото на вътрешно-партийното боричкане на върха на партията.

И въпреки това той призовава “ всички председатели на партията – бивши и настоящи да превъзмогнат егото си, да си подадем ръка и да вървим напред“. Защото, подчертава Москов „държавата очаква от БСП отговорни решения, а не само крамоли“.


Москов не може да приеме, че вътрешните въпроси на партията се обсъждат в медиите, където „тези, които са най-гласовити, обикновено мълчат на конгресите и заседанията на Националния съвет“.

Ето писмото на Владимир Москов, което не се хареса на вътрешната опозиция на БСП.

БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ

До членовете на НС на БСП

Уважаеми другарки и другари,

Във връзка с направеното искане за свикване на НС на БСП, бих искал да направя следните уточнения:

На 18.08.2020 г., ИБ взе решение за свикване на НС. Постъпиха три предложения – 29.08, 30.08 и дата след 12.09, т.е. след като бъде проведен избора за председател на партията. Точната дата трябваше да бъде определена на заседанието на бюрото на 25.08.2020 г. Такова заседание не се проведе поради липса на кворум и решение за дата не се взе. Нелогично е да се недоволства, търси сметка и да се твърди, че заседание не е свикано.

Колеги, другари,

Наясно сме, че ситуацията в която се намираме е много трудна. В последната година и особено с влизането ни в кампания за избор на председател на БСП се засилиха противоречията и противопоставянето в партията.

Сами разбирате, че едно временно управление нито е правилно, нито е нормално да взима кардинални решения за бъдещето на партията.

Повече от всякога ни е нужно да си кажем истината в очите, да си изясним проблемите, да обсъдим противоречията и да намерим решение за бъдещето, защото по този начин е невъзможно да се продължава. Това обаче, няма как да се случи на друг форум, освен на конгрес. На редица заседания и пленуми стана ясно, че има сериозно вътрешно разделение и множество проблеми за решаване, които няма как да бъдат пренебрегнати. Напрежението не само, че не се уталожи, а се нагнети още повече. Точно поради това, моето мнение е, че нито пленум, нито друг вид събрание може да доведе до конкретни решения. Това може да се случи само на конгреса.

Факт е, че има внесена подписка с искане за свикване на НС и аз, като временно управляващ партията, направих това, което е редно по устав – обсъдихме предложението с Изпълнителното бюро на 18 август и се разбрахме решението да бъде взето окончателно на 25 август. В този ден в заседанието от общо 19 души се включиха само 5. След като останалите наши другари не се явиха на това заседание, не виждам какво друго бихме могли да направим.

Разбирам и оценявам, че всеки има право на избор и свое мнение. Нормално е да има различни виждания и искания, аз ги уважавам. Винаги съм бил човек на диалога, компромиса и консенсуса и съм го доказвал многократно в работата си. Правя го и сега, въпреки трудната ситуация в която се намира партията.

Призовавам ви да запазим здравия разум и да не позволяваме вътрешнопартийните страсти и противоречия да вземат превес над каузата, която ни обединява — Българската социалистическа партия. В предстоящото време до избор на нов председател, нека всеки от нас изясни своята позиция, определи приоритетите си и прецени къде намира допирна точка с останалите другари.

Предлагам ви да се съберем на заседание преди конгреса, на което да се обсъдят всички тези важни и болезнени вътрешнопартийни въпроси, които след това да се разгледат на нашия най-висш форум и той да се произнесе по тях.

Най-лесно е да се поддадем на противопоставянето, но то ще има пагубни последствия за партията. По-трудно, но и по-важно е да постигнем консенсус и да намерим начин да се справим с тези вътрешни борби, което да ни даде сили за новите предизвикателства пред нас. Хората вътре в партията, както и извън нея, очакват да видят друга БСП – алтернатива на ситуацията в страната.

Вярвам, че сме съмишленици и преди всичко носим в сърцето си лявата идея!

С уважение
Владимир Москов  (подпис)
Врид Председател на НС на БСП

Автор: Валерия Велева, Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram