Бизнесът чака пари, а получава пиар пушилка

ДДС-кутията на Пандора зейна застрашително

Пълен хаос – така икономисти и финансисти описаха представените в понеделник социално-икономически мерки на управляващата коалиция.

Новите мерки за бизнеса – оценени на 431 млн. лева, са закъснели, обрасли с бюрокрация, половинчати, лобистки, наложени от по-напористи съсловия и браншове, които лесно респектират премиера със заплахи за протести. Част от представените за нова реколта предложения всъщност са стари. В опита си да си откупи време и оцеляване, кабинетът „Борисов“ вече рути дори стабилната данъчна система. Сбъдва се мрачната прогноза за ДДС – веднъж открехната, кутията на Пандора вече зее застрашително. След като от 1 юли бе свалена от 20 на 9% ставката за ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени, сега от 1 август управляващата коалиция в опит да гаси пожара на антиправителствените протести се кани да свали данъка за още куп други стоки и услуги.

Ресторантьорите получават поредния подарък

– с 9% ще се облага виното и бирата. Туроператорите също ще може да се възползват от по-ниската ставка в туризма, а заедно с тях и протестиралите преди месец транспортни фирми, които изпълняват т.нар. „случаен превоз“, каквито са екскурзиите. Тихомълком лидерът на НФСБ Валери Симеонов вмъкна в промените в Закона за ДДС и фитнес залите, след като не успя с първата порция данъчни намаления да прокара 9% ДДС и за тях.

Липсват мотиви и разчети как новите данъчни намаления ще се отразят на хазната. Затова пък премиерът Бойко Борисов побърза да успокои, че към момента изпълнението на бюджета върви много добре. Даже приходите от ДДС били с 28 млн. лв. повече в сравнение с юли миналата година. Ако това е вярно, нашите управници или трябва да получат Нобелова награда за финансови успехи в условията на коронакриза, или да си посипят главите с пепел, че толкова години не са били в състояние да преборят сивия сектор в ресторантьорството.

Изненадващо или не, лъвският пай – 355 млн. лв., отива през Агенция „Пътна инфраструктура“ за магистрали и други шосета. Тази сфера все повече

се превръща бездънна черна дупка, в която потъват милиарди левове

публични средства. В нормална държава похарченото вероятно щеше да стигне за двойно повече пътища. У нас разходите за една отсечка скачат двойно и тройно – защото приятелските фирми на властта строят некачествено, надписват сметките и калкулират и „такса благодарност“ за поверената поръчка, а после данъкоплатците смаяно гледат поредния епизод от поредицата „ремонт на ремонта“ и „ремонт на току-що построен път“.

Допълнителните пари ще се използват за изграждане на участъци от магистралите „Струма“, „Европа“, „Хемус“, Южната дъга, Ботевград-Мездра, обясни Бойко Борисов при представянето на мерките. Към момента няма никаква информация защо се налага този пореден извънреден трансфер към бюджета на МРРБ, при положение, че АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ получиха вече над 2 милиарда лева за „Хемус“. Другите две магистрали се строят с европейски средства. Каквито и да са плановете, ясно е, че и

новата порция ще захрани едрия строителен бизнес,

които винаги се е разбирал прекрасно с премиера.

Част от новите „дарове“ от управляващите за туризма всъщност са стари обещания от предишния пакет антикризисни мерки, които досега така и не сработиха. Такива са и 55-те милиона лева субсидии за чартърни полети, на които се разчита да понапълнят с чуждестранни туристи полупразните хотели и заведения най-вече по морето. Такива са и 8-те милиона лева за ваучери за медици и полицаи да почиват в базите на НОИ и министерствата. Мерките са безнадеждно закъснели – август дойде, а с него си отива и лятото.

Оценката на фирмите, работещи в туризма и ресторантьорството, за подкрепата, е твърде показателна и тъжна – всички са недоволни, дори собствениците на заведения, които получиха каквото поискаха, а туроператорите даже излязоха на протести в деня след обявяването на новия пакет „спасителни“ мерки.

Странно звучи и друг „антизризисен“ транш, с която правителството оня ден се похвали – 9-те милиона лева, с които Министерството на икономиката ще подкрепи проекти на големи инвеститори. Става дума за познатото поемане на разходи за улици, канализация, осигуровки и др. форми на подпомагане на фирми, които строят заводи, развиват „умен“ бизнес, осигуряват много работни места. Първо, сумата е смешно малка. Второ, би трябвало парите още миналата година да са предвидени в бюджета на министерството.

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов получи указания от премиера да говори лично с всички 27 000 микро и малки фирми, които

от два месеца чакат да разберат дали са одобрени за безвъзмездна помощ

от 3000 до 10 000 лв. Ведомството му ще бъде подсилено с 10 до 20 нови служители, за да се ускори работата по разглеждане на заявленията за грантове. Тепърва предстои да се открие процедура за разпределяне на близо 200 млн. лв. за безвъзмездна помощ – но за средни предприятия. Ако бюрокрацията действа с досегашните темпове, повечето кандидати няма да видят нито лев в идните месеци. Впрочем самият новоизбран министър Л. Борисов призна, че безвъзмездните пари вероятно ще бъдат изчерпани в края на годината. Не е ясно колко от чакащите фирми ще дочакат Коледа и колко ще фалират.

А въпросните грантове за дребни и по-големи предприятия също са елементи от пролетния антикризисен пакет. И всъщност вече трябаше да вливат финансови сили на бизнеса. Икономическото министерство си имат едно дежурно извинение за забавянето – чакали одобрения за схемите от ЕК. Но какво пречеше чиновниците да бъдат спешени да си свършат работата и да имат пълна готовност за действие, та когато Брюксел каже „да“, парите веднага да тръгват към фирмите.

Още по-трагично изглежда другият „инструмент“ на властта за подпомагане на бизнеса – т.нар. Фонд на фондовете. Странната държавна структура с помпозно име работи с темпото на невъзмутим „охлюв“ и тепърва ще сключва договори с финансови институции, които ще отпуска заеми на нуждаещи се фирми (или поне на тези, които оцелеят).

Около всички досегашни антикризисни ходове на кабинета „Борисов“ и на крепящото го мнозинство в парламента се вдига мощна пушилка – премиерът, министри и депутати като латерни повтарят колко са загрижени за българските предприемачи, какви огромни средства насочват и как геройски удължат положението в ковид-кризата. Предъвкват с месеци едни и същи суми, едни и същи мерки, които фатално циклят. И се правят, че не забелязват угрижените, гневните и отчаяните лица на бизнеса, койтко се чуди къде са прехвалените милиарди, с които правителството уж ги спасява./КРОСС/

Автор Мила Кисьова, Сега

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram