Права и задължения на работодателите в условия на извънредно положение

0
2267


 Работодателят е длъжен да осигурява здравословни и безопасни условия на труд и трябва да се създаде необходимата организация. Това коментира Ребека Клейтман, мениджър трудово право в Адвокатско съдружие EY, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Тя обясни, че в производствените предприятия със столово хранене е необходимо да се въведат смени, така че да се ограничи събирането на маси от хора.  

“Едното предизвикателство е да спазим законодателна рамка, но другото е да ограничим разпространението на заразата”.  

Тя допълни, че законът също така сочи, че работодателят трябва да използва колективните средства за защита и да ограничи риска.  

Клейтман каза още, че служителите под карантина не са под карантина по смисъл на закона, когато не са получили болничен. 

“Наредбата за медицинската експертиза допуска издаването на болничен, както и издаването на такъв в полза на родител, който трябва гледа детето си, когато то е под карантитина. Но в случаите, в които се затворят училищата, те не са под карантина в медицинския смисъл”. 

По думите ѝ случаите, в които ние сме принудени да стоим вкъщи, за да не се разболяваме един друг, не е карантина по смисъла на закона.  

“С оглед на това, за тези служители не се прилагат тези правила да бъдат изолирани. Консервативният и най-благоприятен подход за служителите в тази ситуация би бил да ги изпратим вкъщи и да им платим това, което биха получили, доколкото финансовото състояние позволява”.  /КРОСС/

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук