Методи Андреев: Божков се подигра на Борисов, показа пародията държава-футбол

Жестът на Васил Божков е пародия на отношенията футбол-държава и държава-футбол. Той се подигра с премиера. Божков все едно му кака: „Хайде, след като искаш всичко да решаваш, сега реши и този въпрос“. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още обясни той:

  •  Г-н Андреев, вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са на противоположни позиции относно предложението да се намали ДДС-то за хотелиери и ресторантьори. Възможно ли е нещо друго да стои зад това различие между двамата?

Сега ли в премиера Бойко Борисов се появи желание да свали ДДС-то за хотелиери и ресторантьори. Това нещо хората го искат от 10 години. Защо досега той не го направи?!Много ясно защо. Според мен това решение на министър-председателя е свързано с изявленията на Васил Божков и разкритията, че той се е виждал с Владислав Горанов. В момента се разиграва следното-излиза премиерът и казва, че ако Владислав Горанов не е съгласен с намаляването на ДДС-то, може да си ходи. Защо тези му думи да не са свързани с медийната поява на Божков?!  Може ли да си мислим, че Божков притежава сериозни улики за нарушения, извършени от висши държавни служители, свързани с комисионни, с непозволени лобирания, с корупция дори, както и с конфликт на интереси и злоупотреба с власт. Ами ако това нещо се отнася за финансовия министър?! Ако това се окаже вярно и се подкрепи с доказателства, би трябвало не само финансовият министър да си подаде оставка, но и цялото правителство да падне.

  • Съзирате друг сценарии?

Да, защото би могло да се каже, че  финансовият министър ще подаде оставка заради несъгласие с желанието на премиера да се свали ДДС-то за определен кръг бизнеси.  Защо да не се мисли и в тази посока?  Иначе беше редно да се запитаме защо мярката с ДДС-то не бе приложена още в началото на „извънредното положение“? Хората предлагат не просто намаляване на ДДС за увеселителния бизнес. Те настояват това са се случи за основни храни, лекарства и книги. Тогава кръгът от тези, които ще бъдат облагодетелствани, е много по-голям. Всичко, което се разиграва пред очите ни, може да е  контекста да се спаси правителството от падане.

  • Изненада ли ви решението на Божков да даде акциите на ФК „Левски“ на министър-председателя?  

Не съм запалянко, не гледам футбол, но имам приятели, които се интересуват много от този спорт. Те тази сутрин ми казаха, че това не е прецедент. Такъв случай е имало и навремето, когато бил изгонен Майкъл Чорни. Тогава акциите на ФК „Левски“  били дадени на  тогавашния вътрешен министър Георги Петканов. Тогава той се отказва от тях. Така, че Борисов, след като е бил главен секретар на МВР, вероятно знае какво трябва да направи с акциите. Тук по-важен е жеста на Васил Божков.

  • И какво според вас е посланието на този жест?

Без да обиждам приятелите на футбола, резултатите от този спорт у нас не отговарят на вниманието, което му отдава първия държавен и партиен ръководител. Ако имаме силен футбол и той носи слава на България, нямам нищо напротив да му се обръща такова голямо внимание. Ние сме малка държава и всяко нещо, което може да ни рекламира, трябва да е на вниманието на най-висшите държавни ръководители. При нас, обаче не е така. Публично известно е, че футболът, в по-голямата си част, се ползва от задкулисни сили и служи за финансови интереси, включително и за пране на пари. Въпреки това, на него му се отделя такова внимание,  че все едно става дума за здравеопазване. За мен е ненормално изпълнителната власт да се меси в работата на частните клубове.  И жестът на Васил Божков е пародия на отношенията футбол-държава и държава-футбол. Той се подигра с премиера. Божков все едно му кака: „Хайде, след като искаш всичко да решаваш,  сега реши и този въпрос“.

Искам дебело да подчертая, че в никакъв случай не съм от тези, които защитават Васил Божков. Напротив, смятам, че държавата закъсня по отношение на реакцията си спрямо подобни бизнесмени. Но да не забравяме и другият факт-защо сега и каква е причината Божков да бъде ударен? Това е фундаменталният въпрос.  Дали защото държавата  иска да въздава справедливост или защото са се появили други фактори, които са решили да завземат определени ниши, върху които до този момент не са могли да сложат ръка.

Интервю на Катя Илиева  – ФРОГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram