Андрей Райчев вижда еволюция на протестърите в Петков/Василев


Виждаме ефект, близък до това, което се случи на ИТН на предходните избори. Така коментира последното проучване на общественото мнение социологът Андрей Райчев.

ГЕРБ е центристка партия, а центърът не може да бъде свален от крило. Революцията на Слави Трифонов беше съчетание на ляво и дясно – Слави не беше нито едно от двете, т.е. друг Бойко, а „Изправи се БГ! Ние идваме!“ беше и ляво, и дясно. „Такова правителство направи и Румен Радев, така че моделът на Петков и Василев е еволюция на протестърите“, обясни още Райчев.

Социологът смята, че политическият проект на двамата бивши служебни министри ще доведе нови избиратели до урните, но ще вземе и от гласовете на партии като „Има такъв народ“. Според Райчев „Има такъв народ“ ще запази част от своите гласове – хората, които гласуват „за Слави“. Петков и Василев обаче кандидатстват за гласовете на ИТН, които са били против „Бойко и просто искаха ГЕРБ да слезе от власт“.
Според него коалицията на Петков и Василев се е поучила от успеха на служебното правителство, част от което бяха двамата ексминистри.

Райчев очаква ГЕРБ да издигне за предстоящите президентски избори ново лице, защото от партията са наясно, че битката вече е спечелена от настоящия държавен глава Румен Радев. „На Петър Стоянов не му трябва да пада с 30 на 70 на финала на живота си, така че те най-вероятно ще извадят млад човек, изгряваща звезда“, коментира Райчев.

ГЕРБ не е преставал да бъде най-голямата политическа формация в България, тя е незаобиколим фактор. „За да могат да си партнират с останалите обаче, те трябва да излязат от тази поза на уникалност“, каза още социологът./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram