Христо Иванов: Съдебната реформа е политически изпит за ГЕРБ и ДПС


 Управляващите ще търсят подкрепа и от опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, преструктурирането на Висшия съдебен съвет и избора на новия му състав. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Денят започва“. По думите му от ГЕРБ са заложили преструктурирането на ВСС в предизборната си програма, в ДПС също говорят за реформа, тоест – и управляващи и опозиция признават, че промените във Висшия съдебен съвет са неизбежни.

Това е политически изпит за ГЕРБ и ДПС – дали те ще осъзнаят отговорността си да отпушим вече тази тема или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото,  каза Христо Иванов.

От „Демократична България“ ще предложат да се създаде временна парламентарна комисия за промени в конституцията. Целта е измененията на основния закон да станат факт след широка дискусия, а не да са наложени предварително под формата на законопроект. Целта е промените във ВСС да са факт до есента./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram