Томислав Дончев: Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК 

Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК – нещо, което до момента е съвършено неясно.Това каза по време на брифинг в кулоарите на парламента Томислав Дончев от ГЕРБ.

Ние имаме правото и задължението да задаваме въпроси, защото версията на плана, се появи едва вчера. Излизат куп въпроси – и стари, и нови. Изникват доста въпроси, дори и при бегло запознаване с текста“, допълни още Томислав Дончев.

Да направиш публично достояние текста малко преди одобряването на ЕК, потенциал за обществена дискусия няма, това е прозрачност, направо кристална прозрачност. Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана“,каза Томислав Дончев.

„Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества – нещо, което ние устояхме през годините. Очевидно, че има поети ангажименти, поети от правителството на Кирил Петков. Никой няма право да поставя на карта енергийната ни сигурност„, каза Теменужка Петкова и посочи за пример стр. 116 от плана, мярка 11.

„Не е видно какъв ангажимент е поеман за Маришкия басейн. По наше време водихме стоически битки и устояхме, за да не посочим дата за затваряне на тези мощности“, заяви Жечо Станков.

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България. Това стана ясно по-рано на съвместна пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков. /Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram