Нинова: Уволняват ръководството на КЗП, защото се изправиха срещу големи интереси. Мафията се завръща във властта

С предложения референдум Слави Трифонов отново се опитва да употреби емоцията на хората

 „Има такъв народ” в продължение на три парламента разбиваха възможността за стабилност, за сигурност, за създаване на редовно правителство, събориха и едно правителство. Тоест това е разрушител – като говорене, като излъчване, като действия. Мисля, че в тази много сложна ситуация, в която се намира България и света, имаме нужда от стабилност, от сигурност, от предвидимост, а не от допълнително разбиване.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод предложението на Слави Трифонов за референдум за президентска република. Коментарът тя направи в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Г-н Трифонов каза, че „Има такъв народ” ще е гарант в парламента за този референдум, но нека да си припомним какъв гарант бяха за предишния референдум – никакъв”, каза още тя и призова хората да помислят и да не позволяват отново да бъдат употребени чрез някаква емоция.

„Това, което казва г-н Трифонов е невъзможно.  Те отново ще ви употребят чрез някаква емоция. Единственият орган, който може да реши да сме президентска република, а не парламентарна, е Великото народно събрание. С референдум не може да се промени формата на държавно управление”, обясни Нинова.

Бившият вицепремиер и министър на икономиката коментира уволнението на ръководството на Комисията за защита на потребителите така: „Това за мен е един от най-ярките примери за връщането на мафията във властта. Уволниха се хора, които намериха смелост да се изправят срещу колекторските фирми. Това са смели хора, които тръгнаха на битка срещу райския газ. Направихме и невъзможното – за 5 дни направихме и се прие закон на второ четене, за да се забрани. Това са хората, които направиха над 15 хиляди проверки за спекула с цени на олио, захар, бензин. Те имаха смелостта да се изправят срещу големи интереси и сега ги уволняват, защото адвокатският им стаж не бил трудов стаж.”

Според Нинова отстраняването е заради прекъснатите интереси на колекторските и припомни, че по нейно настояване в Народното събрание е бил входиран секретен доклад, където са описани грандиозни схеми за кражби и пране на пари. „Това са 4 млрд. лева частни интереси, заради които се изнудват хора по села и по градове. И сега да уволняваш тези хора, които се изправиха срещу това, за мен това е чадър над лобистки интереси и връщане на модела „ГЕРБ”, категорична бе Корнелия Нинова.

По повод подновяването на разговорите с „Газпром”, лидерът на БСП припомни, че това е позиция на левицата от април месец „Смятаме, че това е разумно. Търсенето на алтернативни източници на газ е добър ход, но националният интерес в момента диктува България да се вземе най-евтиния газ, независимо откъде. По сегашния договор това е газа от „Газпром”, посочи Нинова.

По нейните думи, ако до края на годината не се гарантират алтернативни количества газ на поносими цени, трябва да се водят разговори за нов дългосрочен договор с „Газпром”. „Разумно, прагматично и в интерес на българския народ поведение би изисквало продължаване на тези разговори”, изтъкна тя.

В ефира на bTV Корнелия Нинова изказа съболезнования на семействата на загиналите полицаи в трагичния инцидент в  Бургас. Във връзка със съмненията за корупция на границата, тя припомни битката на БСП в 44-то Народно събрание срещу строежа на оградата. „Там се изляха милиони, а се изгради некачествено тази ограда. Правихме филми, правихме питания. В този казус определено е замесена корупционна схема – от строителството на оградата до каналджиите. Това не може да стане без покровителство от служби и от МВР”, смята Нинова.

„В редовното правителство бяхме социалния стълб и сега приехме една изключително социална програма, която искаме да продължим в следващо правителство, ако хората ни дадат доверието си. Ориентирана е предимно към деца и млади семейства, към работници и към пенсионери. Както приехме безплатните детски градини по наше настояване, така сега залагаме на грижа за децата с безплатни учебници до 12. клас, безплатни лекарства до 14-годишна възраст, безплатни инвитро процедури на семейства, които имат проблеми, увеличаване на детските надбавки. Искаме да продължим помощта на майки студентки и на родители, които са се осигурявали 24 месеца.  Това е една серия от грижа за деца и млади семейства и по линия на демографската катастрофа”, посочи Корнелия Нинова относно приета предизборна платформа на левицата.

Лидерът на БСП открои, че в листите за кандидати за народни представители се открояват две неща – близо 50% от хората са по 40-годишна възраст и 60% от водачите са местни хора. „Имаме добър отбор от опитни парламентаристи, от млади и от местни хора”, обобщи Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram