Мая Димитрова, БСП: Служебното правителство купува частни имоти много над пазарните цени

Подкрепихме законите на ДБ, Крум Зарков и “Възраждане“ за контрол над главния прокурор

„БСП за България“ подаде сигнал до главния прокурор, с който искаме прокуратурата да установи има ли нарушение, тъй като МС в края на миналата година взема решение по предложение на служебния министър на труда и социалната политика да сключи сделка за покупка на недвижими имоти и то от частни лица. В тази връзка сме подали сигнал, за да стане ясно – има ли извършено нарушение, или няма, тъй като сумите, с които са закупени тези имоти, са доста големи“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Мая Димитрова в ефира на NovaNews.

Тя посочи, че няма обявени критерии и оферти за закупуванe, а държавата купува имоти от частни лица при възможност да се установи има ли държавни или общински такива в територията на тези градове и едва тогава, ако няма такава възможност, да се пристъпи към закупуване на частни имоти.

„Сумите са доста над пазарните. Вероятно имотите в шестте града ще надминат милиони. Сигналът е срещу решение на Министерски съвет, но отбелязвам, че за да се стигне до такова решение, има предложение на министъра на труда и социалната политика в МС и след това МС взема решение – в края на декември, с което възлага на министъра да подпише договори с частни лица“, обясни народният представител.

Мая Димитрова заяви, че БСП подкрепя промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като левицата следва последователната позиция, че трябва да има контрол върху действията на главния прокурор. „Това е стъпка към промяна в съдебната система. Подкрепяме предложението на „Възраждане“, „Демократична България“ и на Крум Зарков, тъй като това е първо гласуване. Ако се стигне до второ, ще се направят предложения, за да може законопроектите, които се приемат и станат закони, да не са противоконституционни и след това да бъдат отменяни“, допълни тя.

Димитрова бе категорична, че БСП е готова за избори, макар че според социалистите те са напълно излишни, но са единственият изход след неуспеха да се състави правителство в това Народно събрание.

Тя посочи, че БСП е направила всичко необходимо за реализирането на третия мандат: „Ние поставихме на първо място важните за България приоритети, от които зависи развитието на страната и доходите на гражданите. Абсолютно несъстоятелни са твърденията за коалиции, ако погледнем гласуванията в НС ще видим, че в много от тях ПП подкрепят предложения и законопроекти, предложени от ГЕРБ и ДПС“, категорична бе тя.

Социалистката заяви, че е прекалено рано да се говори за сътрудничество в следващото НС, а БСП има позиция да не подкрепя мандати на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС. „Лидерската среща беше със съгласието на Националния съвет да проведем разговори с всички парламентарно представени политически партии, не говорим за сътрудничество, не говорим за коалиции“, каза народният представител от левицата.

„12 години ние водим последователна политика и последователна борба срещу паралелната държава и модела ГЕРБ. Срещата беше в името на националния интерес и в името на хората. Не е тайна за никого, че НС не прие бюджет за 2023 г. и държавата работи с удължаване на бюджета от предходната година. Това е проблем за всички“, подчерта Мая Димитрова.

БСП ще настоява за промените в Кодекса на труда, които да бъдат разгледани до края на 48-ото НС, категорична бе тя. „ Ние настояваме за размер на минималната работна заплата 850 лв., а бяхме свидетели, че всички политически партии го отхвърляха, но в крайна сметка за утре първа точка е Кодексът на труда. Това е много важно за всички хора“, каза в заключение Димитрова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram