Кристиан Вигенин, БСП: Неприемането на големия бюджет рискува да се сринат финансите на страната

Свидетели сме на това как ГЕРБ, ДПС и остатъка от „Има такъв народ“ гласуват заедно

„БСП подходи изключително принципно към целия процес по съставяне на правителство. Ние убедено искахме да има едно управление, което да откъсне страната от наследството оставено от ГЕРБ. Смятам, че направихме много и важни стъпки, въпреки че войната и кризите в голяма степен затиснаха и отнеха голяма част от енергията и капацитета на това управление. Но да припомня, че то беше първото, което публично и пред всички български граждани договори своите коалиционни намерения.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БНТ и подчерта, че през тази и следващата седмица предстоят интересни гласувания, които са ключови за България.

„Ние държахме всичко, което има да се каже открито пред българските граждани, защото няма какво да крием по темата с Република Северна Македония. Във въпросните записки няма нищо секретно и целта на вчерашното заседание беше то да е закрито, за да не знаят хората какво се говори там и после да излезнат едни говорители, които да обясняват какъв национален предател е Кирил Петков. В случая не се получи и това бе повода да се поиска оставката на Никола Минчев. Жалко е, защото в края на краищата тези, които много държат да се спазват правилника и законите – използват самия правилник срещу председателя на парламента. Защото имаме едно ново мнозинство – ГЕРБ, ДПС и остатъка от „Има такъв народ“. Въпросното мнозинство ще се опита да се докаже като такова с оставката на Никола Минчев. Поводът е вчерашното заседание и това е конкретен пример на твърденията, че политиката е мръсна работа“, коментира Вигенин за исканата оставка на Минчев и новосъздаващото се мнозинство в парламента.

По думите му големия проблем на политиката към РСМ е, че тя се е превърнала в елемент от вътрешнополитическите борби в България и се употребява по изключително грозен начин, което ограничава възможностите на правителството за адекватна и дългосрочна политика въпроса.

Големият проблем на нашата политика към РСМ е, че тя се превърна в елементи от вътрешнополитическите борби в България и се употребява по изключително грозен начин, което ограничава нашите възможности да имаме адекватна дългосрочна и стратегически ориентирана политика. „И е жалко, че в този стил на поведение се включи и външния министър. Вчера не беше първото заседание, в което трябваше да се обяснява как България има две външни политики. Другият проблем на това управление е начина, по който беше структурирано самото правителство. Това че партиите, които получиха съответните министерства в рамките на коалиционното споразумение и на практика ги парцелираха. Ние нямахме пряк поглед какво се случва във външното министерство. Нямахме и пряк поглед какво прави премиера и неговите външни политически съветници, до преди известно време, когато се наложи да се намесим виждайки тези конфликти“, добави заместник-председателят на Народното събрание и подчерта, че от БСП са направили опит да внесат повече диалог и разум, за да се търсят общите решения.

„Към момента виждаме един опит за разтърсване на институциите, на политическата система и не знаем докъде ще стигне това преформатиране. Вчера бяха приети двата по-малки бюджета, а днес предстои приемането и на големия. Много е важно да завърши тази процедура, за да не се излезе с бюджет, който ще срине финансите на страната. Ние си държим на обещаното и до този момент го изпълняваме. Като политическа формация БСП държи на стабилността“, категоричен бе Вигенин по темите свързани с актуализацията на бюджета.

Според него варианта е да има запазено и ясно мнозинство зад правителството, в което промените вече са неизбежни. “ Има ясна процедура, но искам да кажа, че не сме на етап избори. Ако стане така, че правителството не получи доверие започва отначало процедурата по връчване на мандати“, каза още депутатът от левицата.

„Проблемът е, че тези неща отклоняват вниманието от сериозните проблеми и на практика държавата се блокира. Очевидно има интерес у един от партньорите коалицията да спре да съществува и да се оформи нова. Ние това го виждахме и през гласуванията още преди седмици, тъй като все по-често се оказваше, че ИТН гласуват с ГЕРБ и ДПС и те трябва да обяснят защо го правят. От седмици имахме информация, че на фона на социологическите проучвания и рейтинга на „Има такъв народ“ имахме информация, че те може да използват темата с РСМ, за да излезнат като герои от коалицията“, категоричен бе Вигенин за процесите в парламента от последните дни.

В заключение той заяви, че никакво предателство не се готви по отношение на РСМ. „Вече се доказа, че никакви ангажименти не могат да се приемат без коалиционните партньори и решение на парламента“, довърши Кристиан Вигенин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram