Ирена Анастасова, БСП: Борбата с корупционния модел на ГЕРБ е наш основен приоритет

В парламента имахме индикации, че нашите партньори от ИТН гласуват определени решения заедно с представители на опозицията

„В парламента имахме индикации от две седмици, в които виждахме как нашите партньори от ИТН гласуват определени решения и законопроекти заедно с ГЕРБ, ДПС, Възраждане.“ Това каза председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание и заместник-председател на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНР.

„Примерно в образователната комисия, чийто председател съм аз имахме учудващ пример за съвместен законопроект за промяна на параграф, който касае средствата за висшите училища. Всички бяхме наясно, че следващата седмица с актуализация това щеше да бъде направено, и така се случи. Въпреки това група народни представители от ИТН внесоха проектозакон  за промяна на този член. По мнението на повечето юристи – противоконституционно, защото това е единственият закон в държавата, който може да бъде внасян в парламента от Министерски съвет, а не от народни представители. Тоест, това бяха знаци, които ни даваха да разберем, че нещо се случва“, добави председателят на образователната комисия в парламента.

По думите й в целия този период на управление, а и преди това по време на съставянето на кабинета от социалистическата партия са се държали изключително логично, последователно разумно, толерантно и спокойно. „Такива сме и сега. Ние в парламентарната група не сме очаквали чак такова рязко поведение, за да предприемаме някакви действия, а и сме убедени, че първоначалните действия със сигурност трябва да дойдат от мандатоносителя“, заяви Анастасова по отношение на създалата се ситуация с напускането на един от коалиционните партньори.

Тя коментира, че Македония и Истанбулската конвенция остават червени линии за БСП, а червената линия против изпращането на оръжия за Украйна се е появила в последствие, защото конфликта не го е имало по време на създаване на коалиционното споразумение.

„Ние сме в тази коалиция основно поради факта, че всички 4 партии се обединихме около това корупционния модел на управление в страната да бъде преборен и би следвало това да е основна цел за всички в коалицията. И ако ние тръгнем към разговори с ГЕРБ и ДПС ще означава да отстъпим от нашите червени линии. От последните 12 години управление всичко е пропито с тези връзки и зависимости, битката срещу това е тежка и тя не може да завърши за няколко месеца или дори за година“, категорична бе Анастасова за принципите и причините, поради които социалистите участват в управлението на България и допълни, че въпросните промени могат да се случат чрез промяна в законодателството.

„В момента имаме един приоритет и това е приемане актуализацията на бюджета и в последствие законодателство, за да можем да получим средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Ако не мине актуализацията на бюджета това ще бъде своеобразен вот на недоверие към правителството“, добави тя за предстоящата актуализация.

Анастасова обяви, че ще бъде бламиране на бюджета от страна на ИТН, ако те подкрепят само социалните мерки и не гласуват за останалата част. „За да има пари за промените в ДОО и НЗОК е необходимо бюджета да бъде подкрепен цялостно, а не частично и всичко останало би означавало една игра от страна на колегите“, добави председателят на образователната комисия в парламента.

Народният представител от БСП вярва, че бюджетът ще бъде подкрепен на първо четене и след това между първо и второ четене ще започне извиването на ръце. „Но няма значение как ще се гласува на първо четене, ако не се подкрепи на второ. Това означава, че дали ще има предсрочни избори или ще дойде служебно правителство имайки неприет бюджет нещата ще са тежки, защото дори и да дойде служебен кабинет той ще управлява при същата тази липса на пари“, допълни тя.

Според депутатът от левицата при преформатиране на силите в парламента няма как “Възраждане” да седнат на една маса и да подкрепят правителство заедно с ГЕРБ и ДПС. „В крайна сметка това са си техни решения. Иначе като механичен сбор гласовете ще им стигнат. Но в политиката дори и когато става дума за кризисни решения трябва да има морал“, обясни Анастасова.

В заключение тя изрази надежда за отговорно поведение от политическите сили и още веднъж подчерта, че за БСП са много важни социалните мерки в тази актуализация. „Ние сме си дали сметка влизайки в тази коалицията. В историята ни сме губили от участията си във властта. И сега понасяме негативи, но точно с това доказваме, че сме отговорна партия. Ако ноември не беше създаден кабинетът,  държавата щеше да е без бюджет. Виждаме и тежката геополитическа обстановка, в която работи правителството. БСП е партия, която много пъти е участвала в управлението, била е и в опозиция, но в тази ситуация смятам, че постъпихме напълно отговорно, довърши Анастасова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram