Иван Ченчев: По-високи доходи, за да преодолеем кризата – за това се бори БСП

„Решението, което Националният съвет взе е важно, защото в позицията на БСП не става дума за партийни и политически интереси, а за държавата, за българските граждани и за това да се преодолее кризата по-лесно“. Това заяви в ефира на БСТВ зам.-председателят на Парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев.

„Всеки български гражданин трябва да се почувства защитен, трябва да усети, че има държава – държава, на която той плаща данъци, а тя му отвръща реципрочно“, каза още Иван Ченчев.

Според него, сега е важно страната ни да не бъде хвърлена в хаос, а да се предприемат реални действия, с които да се отговори на кризата.

„Важно е пенсиите да имат увеличение сега от 1 юли и, както настояваме от БСП – да бъде направени преизчисление на всички пенсии от 1 октомври. За да бъдат справедливи. Не само пенсиите – БСП настоява за адекватна помощ към бизнеса и работещите семейства. БСП иска да обложи с данък свръхпечалбите в енергетиката. Това са реални антикризисни мерки, които хората да усетят“, подчерта още Иван Ченчев.

„Настоявахме за таван на цените. Опозицията скочи срещу това, нейните апологети обикаляха по студиата, за да казват, че това е налудничаво. Сега виждаме, че Европа също мисли за таван на цените“,  коментира зам.-председателят на ПГ на БСП.

По думите му инфлацията в целия свят се разраства застрашително. „Има държави, регистрирали 40 до 50 % инфлация. И единственото, което спасява държави като САЩ и Канада дори от тази инфлация са по-високите доходи. Затова, правителството трябва да направи така, че да повишим доходите на хората. За да отговорим на кризата“, категоричен е Иван Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram