Иван Ченчев, БСП: Президентът с действията си показа, че не е обединител

Правителството нямаше подкрепа от нито една институция, нямаше и 100 дни толеранс

„Основните уроци са, че дълбоката държава попречи с неистови усилия на това, което беше планирано до края на годината. Има много работа за вършене и аз се опасявам, че при тази ситуация българските граждани ще разберат, че ще натежи липсата на парламент в момент на тези кризи.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП Иван Ченчев в ефира на Nova News.

„Обединението, което се получи в парламента срещу полъха на промяната е притеснително, защото то беше с озверяло лице и се видя от всички. Там вече нямаше никакво желание за антикорупционен закон, както и за правила за избор за шеф на КПКОНПИ. Въобще всичко свързано с това, за което хората излязоха на площадите притесняваше статуквото и те по всякакъв начин рушаха и пречеха. Така е от началото на 47-я парламент. Този кабинет нямаше подкрепа от нито една институция, нямаше и 100 дни толеранс“, обобщи социалистът за актуалната политическа ситуация.

Ченчев посочи, че БСП с категоричните си действия са част от желанието за промяна още от 2017 г., когато са отказали всякакви колаборации. „Отказахме власт, отказахме коалиция, отказахме постове, а председателя на партията отказа да бъде председател на Народното събрание. Защото рязко искахме да тръгнем в посока, която да покаже на българския народ, че съглашателството трябва да бъде изключено от политиката“, категоричен бе той за поведението на левицата през последните години.

„Оттогава ние не сме спрели последователно да изпълняваме това, което сме обещали. Когато започнаха протестите БСП беше първата политическа сила с цялата си парламентарна група и ние посрещнахме на площада президента с вдигнатия юмрук. И поради тази причина, но и заради последователното си поведение БСП успя да не бъде причисляване към статуквото. Ние постигнахме нещо немислимо доскоро, а именно да говорим с всички и те да казват, че сме най-диалогичната партия“, заяви членът на Националния съвет на социалистическата партия.

Според него един от проблемите в коалицията е била комуникацията между партньорите, която е довела дотам, че социалистите да разбират от медиите за някои решения. „За всеки от тези проблеми имахме своята позиция, като например това, че при изгонването на руските дипломати веднага внесохме предложения да бъдат отменени нотите. По същия категоричен начин постъпихме, когато имаше предложение г-н Тагарев да оглави отбраната“, каза още Ченчев за нарушения диалог в коалицията и подчерта, че социалистите подкрепят диверсификацията и намират за необходимо да бъдат възстановени преговорите с „Газпром“.

„Служебният кабинет е съставен от президента, който с действията си напоследък показва, че не е надпартиен, а още по-малко обединител. Защото, ако е решил да покани хора от БСП в своя екип, то той би трябвало да попита както е политически коректно Българската социалистическа партия. БСП никога не е била нападателна партия по отношение на президентската институция. Но ще напомня едни от изборите миналата година, когато той каза на българските граждани да подкрепят новите партии и това показва, че в три кампании за миналата година Радев нито веднъж не спомена БСП“, заяви социалистът за действията на президента и добави, че не приема твърденията му от края на 44-я парламент, когато ги е причислил към статуквото в момент, когато социалистите са били най-ярката опозиция.

В заключение Иван Ченчев каза, че над 70% от гласуванията на „Възраждане“ са били заедно с ГЕРБ. „Ние имаме своята програма и знаем какво искаме да правим. Безплатните учебници от 1 до 12 клас и безплатните лекарства до 14 годишна възраст са нещо изключително важно. Слава богу има заложено преизчисление на пенсиите за октомври, което е изключително важна стъпка“, завърши социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram