Дженал Топалова, кандидат за депутат: Благодарна съм за шанса, който ДПС дава на младите хора

Дженал Ниази Топалова е втора в кандидатдепутаската листа на ДПС за 27-ми Старозагорски избирателен район. Тя е на 30 г. и от доста години работи активно в младежката организация на партията. Общински съветник е в Павел баня.

Дженал е родена в Стара Загора, но живее в сърцето на Розовата долина – село Търничени.

Бакалавър е по история и педагогика в Софийския университет, магистър по бизнес администрация, мениджмънт и лидерство в Нов български университет.

Дженал Топалова и семейството ѝ от дълги години се занимават с розопроизводство.

Разговаряме с нея за работата и в ДПС, за постигнатите успехи в Общинския съвет и задачите, които си поставя, ако стане депутат от Старозагорски избирателен район.

– Госпожо Топалова, как приемате второто място в листата на ДПС в Старозагорски избирателен район?
– Да бъда на второ място в листата на ДПС за мен беше изненада. Приемам го с чест и огромна отговорност. Благодарна съм за гласуваното доверие и за шанса, който ДПС дава на младите хора да се развиват и да влагат енергията си в разрешаване проблемите на хората.
Предложението дойде от областното ръководство и е гласувано единодушно от моите колеги. От 2015 година съм в редиците на ДПС и що се отнася до партийната работа, се отнасям много сериозно, още повече, че съм и общински съветник в община Павел баня.

– Какви възможности за развитие дава ДПС на младите хора?
– ДПС е партия с приемственост, перспектива и многопластово развитие. И на тези избори средната възраст в листата ни за Стара Загора е 37 години. И в този смисъл едва ли има друга партия в България, която дава толкова добри възможности за развитие на младите хора.

ДПС е партия, която, ако мога така да се изразя, отглежда своето поколение, а младежката организация на ДПС е най-голямата млада партийна структура в страната. Повече от 30 години партията инвестира в амбициозни и образовани млади хора, като им дава възможност да вложат енергията си в работа за обществото и разрешаване проблемите на хората.

Все по-често виждаме млади хора, които намират място в листите за депутати, други пък стават общински съветници и кметове. Това са хора, които освен своята енергия, желание за промяна и ентусиазъм, притежават личностни качества.

Искам да подчертая, че ДПС стимулира и участието на дамите в политиката. За мен това е голяма гордост! Смятам, че живеем в чудесни времена, в които всяка жена може да се образова, да създава бизнес, да ръководи процесите и да вдъхновява.

– Как върви предизборната кампания на ДПС в Старозагорски регион?
– Кампанията тече енергично, позитивно. Изпълнени сме с надежди, а и хората имат големи очаквания от нас, което ни задължава да бъдем всеотдайни в работата си.
Въпросите, които хората ни поставят по места, са свързани с лошата политическа обстановка в страната. Сериозен проблем в региона е въпросът с липсата на дърва за огрев, високата цена на тока, безработицата. Всеки усеща по джоба си инфлационните процеси и ниската си покупателна способност. Това плаши хората, виждам го в очите им. Затова трябва сигурност и стабилност първо в политическата среда, след това ще се постигне и в икономически аспект. Това безвремие, в което се намира страната ни, трябва да спре и нямаме никакво време.

– Коя е основната Ви задача като кандидат за депутат в тази предизборна кампания?
– Задачата ми, както и тази на моите колеги, е да бъдем основно сред хората, те да усещат нашето присъствие и подкрепа. Ние мислим за тях и говорим с тях на един език. Никога не губим връзка с избирателите си. Искаме да им обясним колко важно е гласуването на тези избори, за да бъде чут гласът им.

Не обещаваме невъзможни неща. Казваме на хората, че ще се стараем максимално и няма да се примирим със случващото се в родината. Ще работим за добруването на всички български граждани! Говорим дълбоко от сърцето си и мисля, че хората го усещат.

– По-различни ли са проблемите на хората в малките населени места като Търничене, Павел баня?
– Проблемите не са по-различни от тези в останалите градове на страната. За съжаление, много села обезлюдяват. Хората се оплакват от разбитите улици, остарялата водопроводна мрежа. Липсата на работа и ниските възнаграждения са основната причина да бъдат обезлюдени малките населени места. Все по-често младите хора търсят препитание извън пределите на страната.

От друга страна се наблюдава недостиг на работна ръка, например в земеделието. Повече от 20 години в общината не бяха правени никакви промени. Откакто Иса Бесоолу е кмет на Павел баня, стремглаво вървим към нови проекти и постепенно проблемите на отделните населените места намират решение.

– Кои ще бъдат личните Ви ангажименти, ако станете народен представител от Старозагорски избирателен район?
– Основаната ми задача ще бъде да съм сред хората, ще продължа да чувам потребностите им, да защитавам правата и интересите им. Убедена съм, че ще бъда полезна за всички хора от сектор „Земеделие“ с практическата си експертиза.

Зная добре каква е болката на земеделските стопани, как страдат от това, че не се чуват проблемите им. Живеем в прекрасна Розова долина. Нашият отличителен белег е розопроизводството. Трябва да съхраним нашето богатство – розите, за идните поколения.

– Кои са основните реформи, които предвижда ДПС в сектор „Земеделие“?
– Едно от най-важните неща, които трябва да се направи, е да се изгради организация, която да включва земеделските стопани от различните сектори. Ако тази организация съществува, всеки земеделски стопанин, животновъд ще може да участва във вземането на решения относно политиките в сектора. Правените до сега реформи не са ефективни.

– Решиха ли се през последната година поне частично проблемите, натрупани в сектор розопроизводство?
– За съжаление, не мога да се похваля с решаване на проблемите. Те се задълбочават и в основата им стои ниската изкупна цена на розовия цвят. Тази година отново имахме проблем с работната ръка, тъй като селата са обезлюдени. Търсихме работници от далече. Климатичните условия не бяха благоприятни, торовете станаха много скъпи.

В нашето стопанство, което поддържаме заедно с родителите ми, трудно запазихме розовите си площи от 140 дка. Изкупната цена беше малко по-висока от миналата година – 3,20 лв./кг, но пък цената на работната ръка скочи. Обявената цена беше 1,20 лв. за кг. набран розов цвят. За да осигурим прибирането на реколтата се наложи да плащаме над 2 лева.

Благодарение на ДПС се отпуснаха помощи за засегнатите сектори в земеделието. Държавата обаче трябва да бъде гарант, да гарантира една добра базова изкупна цена, за да си осигурим всичко необходимо за отглеждане на масивите.

Розовите насаждения са единственото препитание на много хора около мен. Ако така продължават нещата в сектора, розите ще останат в историята.

– Вие сте общински съветник в Павел баня. Кои са най-важните решения, които приехте за подобряване на живота на хората?
– Ние от групата на ДПС сме много сплотени, пълни с идеи. Работим упорито за осъществяването им. Помагаме на хората, включително и с благотворителни каузи. За целта всеки месец отделяме собствени средства. Това ни дава възможност да се отзовем винаги, когато е необходимо.

Благодарение на кмета ни Иса Бесоолу за последните 3 години се реализираха много проекти, свързани със сметосъбиране, инфраструктура, подобрение на ВиК услугата. Ремонтират се училища, детски градини. В Павел баня ще отворят врати нови хотели, които ще привличат туристи.

За Дженал Топалова и за ДПС можете да гласувате с номер 1 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram