Георги Гьоков: Само БСП може да преведе българите през кризата със силната си социална политика

Няма социално и осигурително плащане, което да не увеличихме с поне 25%, припомни бившият социален министър

“Всички сега в кампанията говорят за социална политиката. Действително социалната политика на правителството беше много силна, като голяма част от нея беше залегнала в коалиционното споразумение, благодарение на БСП.” Това заяви бившият социален министър и водач на листата на “БСП за България” в Стара Загора Георги Гьоков в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. 

“Редовното правителство направи огромни усилия и в голяма степен успя да компенсира инфлацията. Няма осигурително плащане – за безработица, за пенсии, и социално плащане – помощите, увеличено по-малко от 25%. Нека всеки сметне колко е инфлацията и колко са компенсациите. Майчинството през втората година доскоро при едно друго управление беше 380 лв., в момента е 710 лв. Увеличени са детските надбавки с 25%. Увеличихме пенсиите два пъти, предстои трето увеличение”, добави той. 

Георги Гьоков бе категоричен, че до края на годината са осигурени парите за всички социални плащания и който твърди обратното, е злонамерен и цели на манипулира обществеността. Социалистът подчерта, че сегашният служебен министър на финансите е бил заместник-министър с ресор “Бюджет” в редовното правителство и социалните плащания в бюджета са съгласувани с него. 

“Не съм съгласен с министър Велкова, че е време за пестене, защото, когато се говори за пестене, не се говори, че то трябва да дойде от богатите, а винаги е за сметка на най-уязвимите групи. Затова БСП трябва да се представи добре на тези избори, защото само една лява партия във времена на криза може да мисли за социалната политика”, коментира Гьоков.  

“Кризата с газа е преодолима при т.нар. диверсификация, което означава отпадане на монопола на един или друг доставчик. БСП е за преговори с “Газпром”, защото той е част от тази диверсификация. “Газпром” е може би най-сериозния световен доставчик на газ и ние няма как да си позволим да не преговаряме с тях. Разбира се, толкова широк трябва да е преговорния процес, че да си осигурим независимостта от само един източник. Не бива да се влага политика в енергетиката”, посочи той по отношение на кризата с доставките на газ. 

По думите на Георги Гьоков, БСП като една отговорна партия е нямало как да не участва в управлението, тъй като то е резултат от серия от избори, след които не се е съставило трайно мнозинство. “Ние приехме отговорността да управляваме с дясна партия при ясно разписани правила. Коалиционното споразумение беше много добро, само че се появиха непредвидени обстоятелства като войната и непредвидено високата инфлация. И, разбира се, Слави Трифонов, към когото имаше очаквания от всички българи за много по-отговорно поведение, но там задкулисието си изигра ролята”, обясни кандидатът за народен представител от левицата. 

В ефира на БНТ Гьоков каза, че БСП би управлявала отново със старите си коалиционни партньори, но само при ясно разписано и всеобхватно коалиционно споразумение. Той бе категоричен, че с ГЕРБ и ДПС левицата няма как да влезе в коалиция, а за “Възраждане” важи една приказвка – не ги слушайте какво говорят, а ги гледайте какво правят, припомняйки високия процент на съвпадение на техните гласувания в парламента с тези на ГЕРБ и ДПС. 

“БСП е гарант за социална политика във всяко едно правителство и е единствената лява партия, която, влизайки в парламента, може да преведе народа си през тази криза с решения в социалната сфера. Ние сме и за стабилна икономика и за финансово стабилна държава. Очакваме подкрепа на изборите от всички леви хора с номер 28 в бюлетината за “БСП за България”. Ще работим за силна, стабилна и социална България”, каза в заключение Георги Гьоков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram