БСП: Още от първия ден служебният кабинет започва с чистки срещу социалисти

Това заявиха на пресконференция в централата на партията Борислав Гуцанов и Георги Свиленски

Още в първия работен ден на Министерството на транспорта, именно в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е била освободена Гергана Алексова като зам. генерален директор на компанията, заяви организационният секретар и член на ИБ на БСП Борислав Гуцанов на пресконференция на „Позитано“ 20.

Тя е член на БСП и работи в НКЖИ повече от 4 години, с безспорна експертиза и минала в йерархията от експерт до ръководител в отдел Управителен съвет и заместник генерален директор, магистър по Право на ЕС, международни отношения и управление на медиите. Има редица специализации в чужбина, сред които университети в Страсбург, Брюксел и Лондон. Специализирала е основно в позиции, които са свързани със сигурността, безопасността, организация на обществени поръчки и цялостен административен процес на компаниите.

Считаме, че това е изключително лош сигнал и не искам да употребявам думата реваншизъм, но не е нормално подобно нещо да се случва и то в една компания, която е с особен обществен интерес. Трябва да се внимава какво се прави именно в НКЖИ. Като цяло на транспорта отделихме много време и слава богу част от отделите излязоха на печалба през последните месеци, включително и БДЖ. Все неща, които будят много въпроси защо от там се започна подобно действие и дано това да е инцидентен случай.

Защото основното предназначение на служебния кабинет е да бъдат проведени честни и справедливи избори, и да бъдат осигурени всички необходими за това мерки. А не да се започва с уволнения още през първия работен ден. Именно г-жа Алексова беше започнала да разглежда определени сделки свързани с доставките в НКЖИ и дано не се окаже, че това са причините да се стигне до нейното освобождаване.

Вземам повод от изказването на вицепрезидента тази сутрин, че служебния кабинет има основен ангажимент да върне стабилността в държавата, да гарантира енергийните доставки и да осигури справянето с ковид кризата, добави членът на Националния съвет на БСП Георги Свиленски.

Първо, ясно искам да заявя, че държавата не е в някаква нестабилност за каквато се опитват от президентската институция да внушават на българското общество. Ясно стана вчера при предаването на властта какво е направило редовното правителство, в какво състояние оставя държавата и какво предстои да се случи в следващите месеци. Внушенията, че в държавата има хаос, има нестабилност, че едва ли не служебния кабинет трябва да възстановява някаква справедливост – ето виждате първите действия на служебния кабинет.

Кажете ми, с уволнението на зам. главния директор на НКЖИ как точно се справят с борбата с ковид кризата? С уволнението на зам. директора НКЖИ как точно ще проведат честни и демократични избори? С уволнението на този директор как точно ще възстановят стабилността в държавата? Тези хора започват с чистки, започват с реваншизъм, започват показно срещу членове на БСП. Както казах и преди – няма да позволим успехите, постиженията на управлението да бъдат неглижирани, да бъдат унищожавани – само и само БСП да бъде използвана, унижена и БСП да отиде на тези избори с някакво петно.

Още повече това да се внушава от президентската институция, за която БСП два поредни избора даде всичко от себе си тези хора да станат президент и вицепрезидент. И в крайна сметка първото нещо, първата заповед, която излиза от служебния кабинет е да уволнят един професионалист и експерт. Един човек само и единствено, защото е член на БСП. Само и единствено, защото се опита да разкрие корупционни схеми в Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Всички вие, които следите сектор транспорт и политиката – знаете какви са интересите в НКЖИ. Знаете кой има интереси там и знаете сега кой вече пие шампанско затова, че зам. главния директор е освободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram