Филип Попов, БСП: Нужен е анализ дали сме подготвени да влезем в Еврозоната

„Редно е да се изготви анализ дали сме подготвени за влизане в Еврозоната, който в последствие да мине през гласуване в пленарна зала, защото това е най-важния орган в една парламентарна република.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов в ефира на Euro News и добави, че чак след изпълнението на тези стъпки може да се говори за приемане на еврото.

Попов каза, че социалистите са за влизането на България в Еврозоната и добави, че това е и решение взето от Конгреса на БСП. „Надявам се, че останалите партньори ще проявят разбиране и ще направим този анализ, защото не трябва да правим тази стъпка, без да сме сложили на масата плюсовете и минусите“, бе категоричен заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.

„Министрите на БСП, на заседание на Министерски съвет не са подкрепили на ангро влизането на България в Еврозоната. Трудно е да се каже какъв ще стане живота у нас след приемане на еврото. Не трябва да се гледа едностранчиво на самата Еврозона, защото има комплекс от последици, на които трябва да се обърне внимание. Това например са лихвите в банките и съответно повишаването или намаляването на покупателната способност на хората“, подчерта депутатът от левицата.

В заключение Филип Попов заяви, че има страни членки на ЕС, които не са в Еврозоната и това се дължи на техните разчети и факта, че защитават своите национални интереси. „Ако анализа покаже, че не сме готови ще отложим влизането в Еврозоната. Няма как да влезем там, където не сме подготвени да бъдем“, довърши той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram