Тома Биков: Нинова погазва духа на българската Конституция

Корнелия Нинова в момента практически погазва Конституцията или най-малкото не спазва нейния дух и не спазва духа на мандата, който е получила от президента, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС пред журналисти в парламента, предаде БТА. Поводът е заявката на БСП, че ще държат мандата до избора на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

„Изявлението на Корнелия Нинова, че ще върне мандата на 15 август, за нас е крайно неуместно и обезпокоително. Първо за нас това е директно погазване на духа на българската Конституция, която определя, че третият мандат се дава, за да бъдат водени преговори за правителство, а не за да бъде решаван въпрос с КЕВР или която и да било друга институция“, посочи той. 

Вторият извод е, че те няма да направят правителство, а симулират преговори, коментира още Тома Биков. Ако те щяха да направят правителство, щяха да го направят и оттам нататък да решават всички останали въпроси, които трябва да бъдат решавани от редовно правителство, а не от правителство в оставка и от парламент без мнозинство, аргументира се той. По думите му това е поредна стъпка към разпад на българските институции.

Затова призоваваме Корнелия Нинова незабавно да върне мандата и президентът в най-кратък срок да насрочи предсрочни парламентарни избори, които да ни изведат от тази тежка политическа, а вече и институционална криза, в която сме изпаднали, каза депутатът, но не отговори на въпрос какво би станало тогава с КЕВР./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram