Тома Биков: ГЕРБ има реални шансове за първото място на предстоящите избори


В 48-ото Народно събрание трябва да се говори с всяка една партия, независимо дали е опозиция или управляваща. Това каза Тома Биков от ГЕРБ в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Според него ГЕРБ има реални шансове да бъде на първо място на предстоящите избори. „По-важно е след изборите какво ще се случи. Трябва да оставим всички възможности отворени. Би било изключително лошо политическата криза да продължи. Това ще се случи, ако ГЕРБ не участва в управлението“, заяви Биков.

По думите му предишното правителство се е самосвалило със спада на управляващото мнозинство. Самата му конструкция е била сбъркана още от самото начало, а липсата на управленска програма е обрекло коалицията. „Управляващите започнаха да пишат програма чак, след като подадоха оставка. Това е парадоксално. Не успяха да изработят механизъм за взимане на решения. В крайна сметка се стигна до това, което те наричат лоша комуникация вътре в коалицията. Всъщност говорим за липса на реалистични цели, които да бъдат постигани. Всичките бяха абстрактни. Някак си не можаха да разберат, че целта – ГЕРБ да не бъде във властта беше, изпълнена на 3 ноември. Самите ние казахме, че сме в опозиция“, обясни Биков.

Опозицията не може да носи отговорност за това, че управляващите не са изпълнили поетите ангажименти в съдебната реформа и в газовите доставки, категоричен бе Биков.

България винаги е била зависима от руски газ. ГЕРБ е подписвал договори единствено с „Газпром“, защото това е била най-евтината газ. „Ако сегашният договор, който все още е действащ, беше изпълняван, газът в България щеше да бъде два пъти по-евтин, отколкото в момента. Начинът, по който ние решихме да се диверсифицираме, беше лош и това е очевидно“, коментира Биков.

Според него България не трябва да води преговори за нов договор с „Газпром“, а да търси възможности за диверсификация./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram