Отцепник от ИТН чака и от „Възраждане“ да подкрепят кабинета

„Слуховете за падането на правителството са силно преувеличени.“ Това коментира в интервю за БНТ Светлин Стоянов – един от депутатите, напуснали ИТН. По думите му подобни процеси текат и в други парламентарни групи като тази на „Възраждане“. Стоянов очаква да има и други народни представители, които да гласуват против вота на недоверие въпреки решението за подкрепа от страна на своите парламентарни групи. Той уточни, че става дума за три дами и прави този извод на база на наблюденията.

„Аз знам какво става в тази група (на ИТН) по всяко едно време. Знам, че госпожа Митева е казала, че гласуването за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев е било много груба грешка и не е трябвало да се прави. Знам, че Каримански е казал да гласуват „въздържал се“ по време на вота на недоверие, за да не се закрият като партия, но са го убедили, че ще се гласува против правителството. Много интересни противоречия се случват – аз съм обявен за предател, а Кирил Симеонов го обявиха за приятел. Опитват се да върнат Иво Атанасов на два пъти. Как могат да върнат предател в техните редици? Така че наистина – безуспешни са опитите за опазване целостта на тази група“, каза Стоянов.

Текат процеси и повлече и разпад на структурите на ИТН. Координаторът в Пловдив Красимир Дончев подаде оставка вчера, а група врачански активисти призоваха още депутати да се откажат от Слави Трифонов. Всички те обясниха, че авторитарността в партията отдавна била поставила на изпитание търпението им, но последните действия прелели чашата и се чувстват предадени. Координаторите в 9 от 10 общини на Враца напускат, съобщи Нова тв. Част от тях обясниха в ефир, че се чувстват излъгани, защото партията на бившия шоумен е станала част от статуквото. Един от координаторите разказа как още преди изборите хората, участвали в листите на ИТН, са попълвали декларации без дата за отказ от депутатско място.

Междувременно Бойко Борисов се включи от лятната академия „Жени ГЕРБ“ в Албена. Той обясни, че е бил против да се иска вот на недоверие на кабинета, макар че го заслужават, защото „кражбите и корупцията в момента са в небивали размери“. Предложението за вота беше внесено от ГЕРБ през седмицата и ще бъде разгледано идния вторник и гласувано ден по-късно. Правителството може да оцелее, ако събере 121 депутати в своя подкрепа. Засега депутатите от ПП, БСП, Демократична България и отцепилите са от ИТН са 115.

Борисов нарече „шизофренизъм“ това, че ИТН е напуснала правителството, а после е гласувала актуализацията на бюджета. После начерта и кои партии ГЕРБ вижда като съюзник – които имат в програмата си приемането на еврото, разширяването на ЕС, диверсификация на газовите доставки, поддържане на етническата толерантност и приемането на руския президент Владимир Путин за агресор./Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.