Корнелия Нинова: Нито едно от наводненията не е единствено заради дъжда – няма как от небето да валят шарани

Лидерът на социалистите очерта 4 проблема: язовири, речни корита, гори и кражби, и посочи  4 решения

Голямото зло на България е паралелната държава и задкулисието – БСП ще остане категорична опозиция на това

„Комплексни са причините за това, което се случва. Има обективни и субективни причини. Обективните са природните, тях не можем да спрем. Лошото е, че е като сериен филм на ужасите – Бисер, Мизия, Аспарухово, Карлово, Царево, повтаря се едно и също нещо с един и същи резултат. Но твърдя, че нито едно от наводненията през последните години не е единствено по причина на дъжда. Има и други причини, а и съм го виждала с очите си: няма как от небето да валят шарани. Така беше в Мизия, сега чух и една жена в наводнения район да казва, че по площадите вече има сладководна риба, не от морето”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице”.

Тя не скри, че влага много емоция в тази тема, тъй като е преживяла едно от наводненията – в Мизия. „Тогава бях на Бузлуджа и ми се обадиха, имаше очевидна опасност да се залее нашия град. Хукнах натам. През огледалото на колата назад видях 3-метра вълна как се движи зад нас”, разказа Корнелия Нинова.

Тя обаче бе категорична – има четири проблема, има и четири решения, и посочи язовири, реки, гори и кражби.

За язовирите: Нинова подчерта, че днес министър-председателят е признал в Парламента на неин въпрос, че 2 язовира са прелели над Царево.  „Ще се спра на решението, защото отдавна работя над това – и заради емоция, и заради желание повече да не се случва. Като вицепремиер и министър на икономиката се занимавах много с тая тема, исках да я решим, не ни стигна времето” добави тя.   

Тя показа картата на язовирите в България, подчерта, че това е огромно богатство на води като назова цифрата – 6 844 язовира. Нинова очерта основния проблем – разпокъсаната собственост: „Никой не носи отговорност, всеки прехвърля отговорността на другия. 4962 са общинските язовири, за които общините нямат пари да ги поддържат. 719 са собственост на Министерството на земеделието, 499 бяха в Министерство на икономиката, 312 сме ги записали като други, защото не се знае чии са, 157 са на Сдружение за напояване, 144 – частни. 38 са на енергетиката, те са важни, и 13 са държавна собственост. Т.е. – над 10 институции или физически лица са собственици и отговарят за язовирите“.

„Първо решение – тази собственост трябва да се укропни – освен енергийните, които са хидроенергийни съоръжения и те трябва да се отделят, другото трябва да се укропни и да се знае кой носи отговорност и кой стопанисва”, посочи Нинова.

Второто решение по думите й е водите и язовирите в България да се обявят за национално богатство, елемент от  национална сигурност. „Трябва да се възстановят „Напоителни системи” и да се вържат каналите, за да може хем да ги ползваме за земеделие, хем тази вода да не ни убива”, подчерта Корнелия Нинова.

Третото важно решение е свързано с контрола, посочи лидерът на социалистите: „Масово се раздават на концесия язовирите, без никаква грижа, предоставят се на частници, които искат единствено да печелят, но не и да поддържат”.

Корнелия Нинова бе категорична, че е против този принцип на безотговорно отношение към водите като национално богатство и призна, че още през първите дни като министър на икономиката отговорни служители от министерството са опитали да й поднесат за подпис и одобрение 15 папки с предложения за отдаване на язовири на концесия. „Разбира се, че ги спрях, написах по едно голямо черно не отгоре и им казах: Водата е национално богатство и държавата ще отговаря за тях, няма да се раздава”.

За речните корита: „Днес министър-председателят ми казва – 350 речни корита са спешни за почистване, има пари и са финансирали 10. Идват дъждове –  340 корита ще стоят и ще чакат ли?”, реагира Корнелия Нинова и акцентира на следващо място върху горите, заявявайки: „Безконтролна сеч – също за печалбарство”.

За четвъртият проблем лидерът на БСП заяви: „Всичко това се обобщава от думите кражба, алчност и корупция. Кражби от язовири – за да печелят, кражби от гори – за да печелят, непочистени корита – дават се уж на фирми, нищо не правят, а прибират пари“.

Корнелия Нинова показа доклад за язовирите и горите в България, проблемите, свързани с тях и законодателни решения, внесен от нея като вицепремиер и икономически министър през януари 2022 г. в Народното събрание. Оттогава – нищо.

Лидерът на социалистите заяви, че законите, които са важни за България, за Плана за възстановяване и устойчивост, за европейското развитие на България – БСП ще подкрепи. Тя обаче изрази резерви по отношение на Закона за КОНПИ, подчертавайки, че управляващите не могат да се разберат помежду си. „Спорят как да си разпределят властта в КОНПИ, разбира се – на колко парчета да я разделят, така че всяка част от сглобката да поеме част от управлението и контрола. Имам съмнения какво ще излезе накрая – да не стане като съдебната реформа. Единствените резултати от нея са закритите дела „Барселонагейт” и  „Чекмеджегейт” и изпирането на Борисов. Засега. Ако това им е замисъла – няма да ги подкрепим”, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите бе категорична, че БСП няма да подкрепи промени в Конституцията, докато условието за тази реформа е 3 март и двойното гражданство. „Не можем да допуснем смяна на националния ни празник, както и да ни управляват хора с двойно гражданство, искаме да ни управляват българи”.

Тя посочи, че за  съдебна реформа си заслужава да се говори, но не и такава, каквато управляващите са направили досега.

Кога ще подкрепят и кога ще са опозиция БСП? По този въпрос лидерът на БСП бе категорична: „Във външнополитически план бихме подкрепили за Шенген. Но бихме били опозиция на продължаващите обвързване на България във войната. Искаме спиране на войната, преговори между двете страни и постигане на мир”.

Във вътрешен план Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подкрепя социална политика, битка, която социалистите водят от много години. Но бе категорична, че БСП ще е ярка и опозиция на борбата със задкулисието и паралелната държава.

Тя даде пример за паралелна държава и го определи като ярък: „Пред българските граждани и медиите преговарят за правителство официално, парадират – Шенген, ПВУ, и в същото време задкулисно, в манастир се договарят за разпределение на порции ,власт, пари и влияние”.

„Ще продължим да разобличаваме и критикуваме, дано народът види и прогледне, че този модел „Борисов”, който 12 години съсипва държавата – се възроди, и то благодарение на ПП, на глупавите им решения и алчност за власт. Ние останахме единствената партия, която въпреки натиска, въпреки моркова, който са ни подавали нееднократно, за да се включим в такива сглобки, останахме твърдо и категорично против този модел. Голямото зло на България е паралелният политически свят. Това прекрати ли се – ще има и развитие, и реформи, и здравеопазване и образование. Но, докато така седят някъде и се договарят задкулисно  – няма да върви държавата”, заключи Корнелия Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram