ГЕРБ преизбра Борисов за лидер, партията поема курс към предсрочни избори

Очаквано с пълно болшинство от 943 гласа, 0 против и 0 въздържали се Бойко Борисов беше преизбран за председател на ГЕРБ от 7-то Национално съвещание на партията.

Партията поема курс  към предизвикване на предсрочни парламентарни се казва в Декларация на форума, създава и постоянен предизборен щаб.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер дойде около час и половина след началото на събранието, за да подкрепи Борисов.

Кандидатурата на Борисов бе издигната от Томислав Дончев и Даниел Митов.

След това от своя страна Борисов предложи Даниел Митов и Томислав Дончев за негови заместници. Изборът им беше анблок- 942 гласа „за“ двамата едновременно.

Борисов предложи още за член на ИК – Делян Добрев, „издига се шеметно, става голям началник, доказан специалист“.

Следващите, което Борисов предложи за членове на ИК, са кмета на Стара Загора Живко Тодоров, кмета на София – Йорданка Фандъкова, кмета на Бургас – Димитър Николов, бившия шеф на парламента – Цвета Караянчева, бившия кмет на Пловдив – Иван Тотев, бившия социален министър – Деница Сачева , бившия министър на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов, бившия министъп на културата – Вежди Рашидов, Тодор Тодоров, Тодор Кръстев, Илтер Садъков.

Те също бяха предложени за гласуване анблок – и получиха одобрението на залата.

По предложение на Борисов бившият шеф на парламента Димитър Главчев оглави Контролната комисия на ГЕРБ.

„Г-н премиер, качвай се на коня, поведи си партията и се връщайте във властта“, това заяви в емоционално обръщение към актива на ГЕРБ бившият министър на културата Вежди Рашидов.

ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, ще се върне на пътя на победите”, заяви по-рано при отчета на Изпълнителната комисия (ИК) Живко Тодоров, член на комисията и кмет на Стара Загора.

Пред делегатите той подчерта, че политическата сила е много добре структурирана на национално и на регионално ниво. „Въпреки това има още много работа, за да докажем, че ГЕРБ е единствената разумна алтернатива за гражданите, за страната”, изтъкна Тодоров.

„ГЕРБ има не просто председател на партията, а истински лидер, и смятам, че с неговото преизбиране ще бъдем поведени към нова поредна победа на изборите”, заяви в доклада кметът на Стара Загора.

„Днес се навършват точно три месеца, откакто държавата се управлява от „Продължаваме Промяната”. Днес всеки български гражданин изпитва промяната на гърба си“, каза Деница Сачева.

Високите цени на стоките от първа необходимост бяха част от основната критика на Сачева към управляващите. „Безпрецедентни цени на хляба, на тока, газа, олиото. Изнемогващи от високите цени на тока болници, училища, детски градини, социални домове. Липса на адекватни компенсации за бизнеса и обществените институции, а всеки, който поиска помощ, е заплашен да получи проверка на финансовото състояние“, заяви тя.

По думите й пенсионерите са оставени на произвола на съдбата, като 1 милион от тях живеят под прага на бедността.

Делян Добрев пък коментира цената на газа. „Газът е скъп, защото Европа се възстановява бързо и консумира много газ. Останалите държави в Европа дадоха помощи, а ние не направихме нищо. Поканихме синдикатите и работодателите по време на предизборната кампания. Измислихме нова формула. През юли миналата година предложихме да се заложи буфер, който да се компенсира бизнесът за скъпия ток и газ, това щеше да удържи инфлацията“, каза той.

Добрев припомни, че предложението на ГЕРБ за компенсация е било отхвърлено от управляващите. „В края на ноември с формирането на 47 НС внесохме предложение за компенсация с 75%, но те го отхвърлиха. Опитаха се да го прекопират. Дадоха нещо подобно, но то излезе недъгаво. Аз съм сигурен, че професорите в Харвард ще се срамуват от този модел”, отбеляза той.

Според него инфлацията ще бъде заменена от рецесия. „Имаме чудовищна инфлация, която броди из България и изяжда доходите на хората. В Европа също я има, но там е наполовина по-малка, защото дадоха компенсация. Нищо хубаво няма да се случи. Ще става много по-лошо. Ще се появи и звярът на рецесията“, подчерта Добрев.

„Днес е важно да осъдим руската инвазия и на практика с реални действия. Санкциите са само един от инструментите”, заяви Даниел Митов.

„Украйна има нужда от реална помощ, а българското правителство е колебливо и нерешително. Трябваше да кажем на управляващите, че при подобни ситуации се сформира кризисен щаб”, добави той.

Днес е важно да осъдим руската инвазия и на практика с реални действия. Санкциите са само един от инструментите”, заяви Даниел Митов.

„Украйна има нужда от реална помощ, а българското правителство е колебливо и нерешително. Трябваше да кажем на управляващите, че при подобни ситуации се сформира кризисен щаб”, добави той.

„Трябва да поговорим за миналото. Трябва ли да се чувстваме виновни, че сме носили отговорността за управление на страната едно десетилетие? Това е чест. Ние управлявахме в полза на гражданите. Трите мандата на ГЕРБ ще останат като символ на стабилност и спокойствие“, каза Томислав Дончев.

Той посочи, че ГЕРБ са управлявали с подкрепа, а не по стечение на обстоятелствата. „Управлявахме, защото хората ни даваха решителна подкрепа, а не от случайност и късмет. България се управлява от коалиция на омразата. Между тях няма свързващ елемент. Единственото, което ги обединява, е омразата спрямо другите. Омразата е липса на цел. Точно заради това резултатите от това управление са толкова катастрофални. Имаме кадрови недоразумения и липса на резултати. Имаме ли План за възстановяване? Антикризисни мерки? Промяна има, но към по-лошо. Гражданите имат нужда от алтернатива“, каза Томислав Дончев.


ГЕРБ провежда VII Национално събрание на партията днес. Най-висшият партиен форум ще преизбере Бойко Борисов за лидер на формацията, тъй като четиригодишният му мандат е изтекъл на 26 ноември миналата година.

Делегатите посрещнаха на крака лидера си Бойко Борисов, който влезе в залата, придружен от двамата си заместници – Томислав Дончев и Даниел Митов.
Форумът бе открит от националния координатор на партията Никола Николов, който отчете, че присъстват необходимите по устав брой делегати. За председател на събранието бе избран Цветомир Паунов.

ВИП гост на най-висшия форум на ГЕРБ е председателят на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Видеообръщение към делегатите отправи генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес. 

„Правителствата, преведени от теб, скъпи Бойко, пазеха финансовата стабилност. Направиха се мащабни инвестиции. В момента страната се управлява от коалиция на омразата. ГЕРБ трябва да работи за ново управление на страната, да създаде условия за стабилност на на страната. И във всеки момент да имате готовност да поемете управлението на страната“, каза Антонио Лопес.

Отчет на Изпълнителната комисия на партията представя членът на ИК и кмет на Стара Загора Живко Тодоров.

98 567 са членовете на ГЕРБ към момента, отчете Тодоров. Над 1,1 млн. лв. дарения е раздала партията от 2017 до 2021 г. за хора в нужда, на църкви, джамии и социални институции.

„ГЕРБ има истински лидер, който ще ни доведе до следваща победа. Периодът на опозиция ни даде най-ценното – време да се вгледаме в себе си, да се поправим, да стегнем редиците си и да станем по-силни“, каза Живко Тодоров.

В емоционално слово Спас Гърневски призова за предсрочни избори наесен.

„Ние всички сме родени от българска майка на тази земя и нямаме право да оставяме в раздори на децата си“, призова кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е от СДС.

„ГЕРБ остава най-голямата партия в семейството на европейските партийни организации. Винаги сме отстоявали единството на ЕС. С голяма тревога виждаме, че в сегашната ситуация правителството е некомпетентно. Президентът Радев говори, че Крим е руски. В момента нашите мисли са с всички, които отбраняват своята страна“, каза в словото си евродепутатът Андрей Ковачев.

Официално Бойко Борисов е председател на ГЕРБ от 10 януари 2010 г., От създаването на партията на 3 декември 2006 г., когато бе кмет на София и законът забраняваше на градоначалници да имат свои партии, ГЕРБ формално се ръководеше от Цветан Цветанов, а Борисов бе неформален лидер.

Последно Борисов е преизбиран за лидер на ГЕРБ на 26 ноември 2017 г. единодушно при явно, но закрито за медиите гласуване на 4-ото национално събрание на партията, в което участват 1084 делегати./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram