Димитър Пашев: За „Възраждане“ опазването на Розовата долина е основен приоритет

Димитър Пашев е председател на казанлъшката структура на ПП „Възраждане“ и народен представител в 48-то Народно събрание. Учител е по български език и история с дългогодишен стаж и председател на шахматен клуб. Кандидат е за народен представител от листата на партията с преференция 103. Срещаме се с него да разкаже за свършената работа в предходното Народно събрание и защо е важно в областта да има повече народни представители от Розовата долина.

Здравейте, г-н Пашев. Вие бяхте народен представител в 48-то Народно събрание. Какви са Вашите впечатления от работата на Парламента и какво Вие успяхте да свършите като народен представител?

Здравейте, още в началото на работата ми усетих историчността и значимостта на Народното събрание като най-висша законодателна институция, в която се взимат съдбоносни за България решения. За съжаление, обаче, голяма част от партиите и депутатите вътре в НС не защитават българския национален интерес и е видно, че с действията си обслужват политиката на чужди посолства, най-вече на американското. Разбира се, „Възраждане“ е организация, последователна в отстояване на позициите си, и ние се противопоставихме на всички антибългарски решения като например: гласуването за предоставяне на военна помощ на Украйна и приемането на решение за въвеждането на еврото в България. Лично аз си бях поставил две основни цели: да настоявам за реформа в образователната система и да бъда максимално полезен на съгражданите си в региона, от който съм избран.

Ще разкажете ли по-конкретно какви стъпки предприехте за промени в образователната система? В последните години сякаш нивото на образование в България значително се влоши.

Това е точно така и именно затова е важно да се предприемат всички необходими действия, които да подобрят качествено нивото на образование в училищата. В тази връзка, заедно с екип учители създадохме и внесохме законопроект, който срещна огромно одобрение сред учителското съсловие. Предложенията на нашия законопроект включваха: основен принцип на системата да е възпитанието в дух на родолюбие у учениците, възможност учениците от начален етап да повтарят класа (в момента може да не знаят азбуката, да не могат да четат и да пишат, но минават безпроблемно до V клас), мандатност на директорите, участие на учителите в комисиите за избор на нов директор, отпадане на формалната атестация на учителите, изисквания за педагогически стаж за експертите и началниците на РУО. В Комисията по образованието и науката се получиха над 90 становища, като законопроектът беше подкрепен от всички синдикални учителски организации. След многочасови дебати по предложенията ни и цели три заседания на Комисията, законопроектът беше отхвърлен с 2 гласа ЗА и 11 ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ. Макар че останалите партии видимо не желаеха законопроектът на Възраждане да бъде приет, заради голямата подкрепа, която получихме и предвид предстоящите избори, нито един от представителите на партиите не посмя да гласува ПРОТИВ.

Какви каузи защитавахте в региона? Защо е важно в Старозагорска област да има повече народни представители от Розовата долина?

Като народен представител, аз работих за интересите на хората от целия ни регион. Отправих редица въпроси към съответните министри по отношение на незаконната сеч, водосбора и ползването на язовир Копринка, състоянието на повърхностните и подземните водоизточници в областта, осигуряването на средства за дейността на културните институции, борбата с иманярството, плановете на Министерството на културата за развитие на Долината на Тракийските царе и др.

Особено важен е казусът с инвестиционното предложение на „Кастамону България“ АД. Още в началото на януари присъствах на първото събрание на заинтересованите от проблема граждани в с. Голямо Дряново. Оттогава досега, ние от казанлъшката организация на Възраждане, правим всичко необходимо да подкрепим инициативата за опазване на Розовата долина от планираното химическо производство. За заместник-председател на сформирания Инициативен комитет гражданите избраха доктора по химия от БАН – Калин Калинов, член на Възраждане и част от нашата листа, който изключително активно се включи в борбата за каузата. Организацията ни до този момент е събрала над 2000 подписа в подкрепа на инициативата и продължаваме да събираме подписката. Преди заседанието на експертния съвет на РИОСВ, който трябваше да вземе решение за инвестиционното предложение, се срещнах с директора на институцията и настоявах за обективно разглеждане на аргументите на притеснените граждани. Зададох също въпрос и до председателя на ДАНС Пламен Тончев за проверките, които е извършила агенцията във връзка с планираното разширяване на химическото производство. По-късно намерих и изключително добър експерт-еколог, който със своето становище помогна за написването на жалбите до МОСВ и Административния съд. Знаете, че първата победа е постигната и МОСВ отмени и върна Решението на РИОСВ, с което беше одобрено инвестиционното намерение на турското дървопреработвателно предприятие. Каузата за опазване на Розовата долина от опасно химическо производство е от изключително значение за нашия регион и борбата ще продължи дълго време. Необходимо е да има реално ангажирани хора с темата и народните представители да се борят заедно с гражданите за успешния край на инициативата. Важно е също така самите народни представители да са запознати с проблемите на региона, защото през годините община Казанлък и съседните ни общини сякаш остават изолирани от централната власт, поради факта, че мнозинството от избраните народни представители са от Стара Загора. А все пак област Стара Загора, не е само областният център – община Стара Загора. За да бъде успешно защитена Розовата долина и да се развива правилно нашият регион, моят призив към гласоподавателите е да се гласува за кандидати от Казанлък и околията. Нека чрез избора си да дадем възможност да бъдат отстоявани всички справедливи каузи в региона.

Избери свободата! Време ни е за Възраждане! Бюлетина №3!

Купуване и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram