Борисов уличи Кирил Петков в престъпление за газа, иска спешно да бъде разследван

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска МВР да се сезира за престъпления, извършени от бившия премиер Кирил Петков по отношение на газа.

Бившите управляващи не са предприели мерки за гарантиране на газовите доставки, след като е станало ясно, че войната в Украйна ще предизвика криза.


Според Борисов наследникът му като редовен министър-председател е нарушил закона, неподписвайки договора за седемте танкера втечнен газ от САЩ, както и ненамирайки слотове за тяхното разтоварване.

Борисов изказа възмущение от кабинета „Петков“, че е оставил на служебния кабинет да разрешава газовата криза и съзря в това престъпление срещу държавата.

Припомняме, Петков обясни, че не искал да взима такова стратегическо решение в последните дни на кабинета. Затова го е оставил на служебния кабинет, който в крайна сметка реши България да получи количеството само от един танкер през октомври. Това бе съпътствано с обвинения към кабинета „Петков“ и различни версии на двете страни за договорките.
В крайна сметка липсата на газ доведе до това кабинетът да обяви за наложителни преговорите за подновяване на доставки от руската държавна компания „Газпромекспорт“.

„Аз сега ще запитам Кирил Петков пред БТВ, продължи Борисов: „Ние не искаме да подпишем договорите и искахме да дадем шанс на следващия кабинет да даде оценка“. Чакайте бе, нали довчера обяснявахте, че служебният кабинет не трябва да прави нищо, освен честни избори. И им оставяте най-важното нещо в държавата в момента да го правят те“.

Борисов заяви, че се надява министър Демерджиев да разследва предшественика си Бойко Рашков и останалите, вкарали България в този газов капан.


По подкана на Борисов Радомир Чолаков прочете текстове от Наказателния кодекс, уличаващи общественоопасния характер и последици от поведението на Кирил Петков в качеството му на премиер.

„Аз бих попитал – има действащ договор на възможно най-добрата цена. Влизаш в него и го разрушаваш, както направиха ПеПе-тата, в същото време искаш дерогация за руския петрол от Брюксел. Цената с „Газпром“ по нашия договор е ниска, а през посредниците на Кирил и Асен е висока. Така „Газпром“ печели два пъти – веднъж от цената и втори път – от посредниците.

Борисов обясни: „Затова те не подписаха, подлъгаха и американските компании, а вторият умисъл – че те не ангажираха слотове. Втечнения каз не можеш да си го пренесеш в джоба. Къде е решението на Министерски съвет, с което те имат капацитет да докарат 7 танкера? Резервираха ли те, както казва Кирил Петков, „паркинг“? Или искате, както стана с „Вера Су“, да заседне и да ми източите газа. Надявам се след Бойко Рашков да бъдат зададени всичките тези въпроси“.

Борисов се обърна към служебното правителство – незабавно да ангажират един слот в Гърция.

На пресконференцията лидерът на ГЕРБ на няколко пъти повтори, че редовният кабинет е оставил „хаос и разруха“. С този мотив служебният кабинет, назначен от Румен Радев, създаде и кризисният щаб в енергетиката.

„В политиката е като футбола, има можещи и не можещи – те ни докараха дотук. „Газпром“ печели два пъти, защото през посредниците ние получаваме пак руска газ, а комисионерите отчитат част от търговската разлика обратно в „Газпром“, подчерта Борисов. 

Той разкритикува Асен Василев от „Продължаваме промяната“ за смяната в позицията му от категорично „против“ руски газ към „за“ руски газ, ако цената е изгодна./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram