Атанас Зафиров: Показахме, че БСП заслужава доверието на всички ляво мислещи хора в България

Тенденцията на намеса на президента в БСП се затвърди по един демонстративен начин с този служебен кабинет

“С нашето поведение през последните 6 месеца и в предишните кратки парламенти, ние показахме, че БСП е партия в прогрес, партия в развитие, която заслужава доверието не само на своите членове и симпатизанти, а на всички ляво мислещи хора в България.” Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването “Денят започва” на БНТ.

“На вчерашното заседание на Националния съвет БСП даде старт на нашата вътрешнопартийна процедура по номинации и редене на листи, която ще се осъществи в много кратки срокове”, каза Зафиров. Той обясни, че водачите на листите на практика се запазват, с леки промени, а левицата ще запази коалиция “БСП за България”, като се очаква да се подпишат и допълнително споразумения за съвместно явяване на изборите.

Той посочи, че намесата на призидентската институция в партията е факт, като се е затвърдила тенденцията, която се е забелязвала и в предишните състави на служебните правителства, но този път е прекалено отчетлива и демонстративна, на ръководни позиции да се поставят хора от т.нар. вътрешна опозиция на БСП.

“Сегашното ръководство има подкрепата на над 90% от партийните органи и на огромна част от членската маса. Да се говори за някакво противопоставяне е нелепо. Това го показва и почти пълното мнозинство, с което Националният съвет прие позиция, с която се разграничаваме от нашите съпартийци в служебното правителство”, отговори Зафиров на направеното внушение от президента Радев, че има разрив между ръководството и членовете на партията.

“Всеки, който участва в работата на служебното правителство, го прави в лично качество. БСП няма никакво отношение към този служебен кабинет”, допълни заместник-председателят на партията.

Атанас Зафиров уточни, че участието на членовете на БСП в служебния кабинет на практика ги изключва от парламентарната надпревара. “Тук има и друг резонен въпрос, като членове на Националния съвет на една партия, на която са приели доброволно устава и целите, а основната цел на една партия е да участва и да печели избори, за да може да реализира своята програма, как тези хора ще се включат в предизборната ни кампания. Тоест тук се получава една колизия”, коментира той. 

“Основната задача на служебния кабинет е да осигури прозрачността и честността на изборите, а не да се приемат стратегически документи и да  се чертаят далечни перспективи от кабинет, който има два или три месеца живот”, каза още Зафиров.

Той изрази надежда, че кабинетът ще се справи с тази своя основна задача, като допълни: “За съжаление, порочните практики на купуването на гласове все още не са прекратени и това изкривява вота. Остана и изцяло машинното гласуване, което подозирам, че ще попречи на не малка част от българските граждани да упражнят правото си на вот.”

Заместник-председателят на БСП прогнозира, че България още дълги години ще бъде управлявана от коалиции и диалогът трябва да продължи. “От БСП показахме, че сме най-диалогичната партия. Превърнахме се от партия, с която никой не искаше да си говори в партия, с която всеки искаше да си говори. Няма причина да променяме този наш подход и ще търсим съюзници навсякъде. Разбира се, няма да работим с ГЕРБ и ДПС”, уточни Зафиров.

Като най-важната тема в момента социалистът определи осигуряването на енергийната независимост на България, която, според него, е свързана и с темата за инфлацията. Зафиров посочи, че основните послания на БСП в кампанията ще са  за мир, борба с неравенствата, социална справедливост и осигуряването на  достоен живот и благоденствие на българския народ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.