Атанас Зафиров, БСП: Голяма част от съгражданите ни не гласуваха заради машините

Това, че сега внасяме промени в Изборния кодекс означава, че скоро няма да има избори, обясни социалистът

„БСП е партията, която през годините осмислено и последователно е защитавала машинния вот. В голяма степен смятаме, че той даде един положителен тласък в процесите на демократизация на изборния процес. В същото време обаче бяха отчетени недостатъци, особено по отношение на активността и фактът, че много наши съграждани не упражниха правото си на вот именно поради нежелание да гласуват с машина, които няма как да не правим опит да бъдат преодоляни.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

„Това, че сега внасяме промени в Изборния кодекс означава, че няма да има скоро избори“, обясни Зафиров, обръщайки внимание, че експериментите с Изборния кодекс непосредствено преди избори никога не са водили до добри резултати. Според него най-близкият хоризонт до избори е местният вот през следващата година и има достатъчно време предложените промени от левицата да бъдат обсъдени в коалицията.

„От самото начало темата за Северна Македония е една от червените линии, които заложихме в нашето коалиционно споразумение. Продължаваме да смятаме, че старт на преговорите може да бъде даден тогава, когато северномакедноската страна изпълни всички изисквания, съгласно двустранния договор, когато спре с езика на омразата, когато гарантира правата на българите в Северна Македония. Всичко това са неща, които на този етап, за съжаление, не се случват“, коментира още социалистът, изразявайки увереност, че България няма да се поддаде на външен натиск за ускоряване на процеса на приемането на РСМ в ЕС.

По темата за износа на оръжие за Украйна Атанас Зафиров бе категоричен, че включването на България в конфликта чрез представянето на оръжия само го задълбочава, а не го решава. „България е достатъчно силно ангажирана под формата на грижа за бежанците и хуманитарната помощ, която предоставихме и която може да бъде разширена“, смята Зафиров, подчертавайки, че левицата  няма да отстъпи от позицията си за непредоставяне на оръжия, която отразява и мнението на огромната част от българското общество.

„Надявам се до петък нашите партньори да преосмислят позицията си и да започнем отначало процедурата по избор на гуверньор на БНБ, защото това е изключително важен пост в държавата и не бива да позволяваме той да бъде решаван чрез някакви ситуационни гласувания в Народното събрание“, каза още Атанас Зафиров, припомняйки, че още от началото БСП е искала по-сериозен дебат и  по-голямо коалиционно съгласие по темата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram