Александър Симов, БСП: Чрез нашите предложения българите ще разполагат с повече средства в кризата

Отказа на България от преговорите с „Газпром“ беше грешна стъпка

„Основната задача на управлението в безпрецедентна криза като тази е да защити своите граждани. Ето, в бюджета отделихме 20 млрд. лева за социални разходи, а сега с актуализацията се прибавят още 2 милиарда за допълнителни социални плащания.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ Александър Симов в предаването „Още от деня“ по БНТ и подчерта, че по този начин хората ще усетят държавата зад гърба си.

„Важно е българите да знаят, че в тази криза ще разполагат с повече средства. Минималната пенсия става 467 лв., а от октомври всички пенсии ще бъдат актуализирани със средноосигурителен доход за 2021 г.“, каза още Симов по отношение на предлаганите мерки и допълни, че други ключови предложения на левицата са вземането на свръхпечалбите от енергийните дружества, за да се компенсират небитовите потребители, въвеждането на нулева ДДС ставка за хляба, което ще попречи на увеличаването на цената му, както и 9% ДДС за електроенергия и топла вода.

По думите му повечето хора, които са в затруднение ще усетят подкрепата на държавата. „Предвиждаме и данъчни облекчение за младите семейства, като те ще се увеличат с 1500 лв. за всяко дете“, добави още народният представител от БСП.

„За мен смисъла от присъствието ни във властта е да се осигури един социален вектор, защото алтернативата я знаем, а и видяхме как затягането на коланите през 2009 г. не доведе до нищо хубаво“, коментира Симов основните цели на левицата в управлението и бе категоричен, че сега в центъра застават обикновените хора, които да видят, че държавата съществува. 

„Не бих драматизирал изтеглянето на още заеми. Предишните управляващи ги критикувахме за теглените от тях кредити, защото го правиха безцелно, докато сега ситуацията е коренно различна“, обясни депутатът от левицата за планираното изтегляне на нов държавен дълг.

В заключение Александър Симов определи като грешка това, че България се е отказала от преговорите с „Газпром“.

„Когато ние налагаме санкции, е нормално да има и контрасанкции. Оказва се обаче, че Европа няма единна позиция по въпроса, защото за едни държави може, и те откриха сметки в рубли, за да си плащат газта, а за други не може. Интересите на България в момента са отново да потърсим начин и да говорим с „Газпром“.“, довърши той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram