Александър Симов, БСП: СЕМ има нужда от реформа, предишната ситуация беше ненормална

Ако СЕМ няма отношение по свободата на словото, не знам кой, заяви Иван Ченчев

 „СЕМ има нужда от реформа. Сега имаме шанс да поправим малко нещата. Поставям си въпроса дали в този си вид той е необходим – това е един паразитен орган, който не работи и в определени моменти служи като репресия върху определени медии, може да унищожи всеки с глоби.“ Това заяви народният представител от БСП Александър Симов от парламентарната трибуна.

„По никакъв начин не мога да приема ГЕРБ, която 12 години грубо кадрува в СЕМ, която слагаше кадри с дипломи 3.89, сега да ми държи моралната претенция за това какво ще се сложи“, каза още Симов във връзка с приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати за членове на Съвета за електронни медии. „При всички положения ще е по-добро, който и да сложим за член на СЕМ. Нещата малко ще се подобрят, защото предишната ситуация беше ненормална“, каза още депутатът от левицата.

По думите му реформа в обществените медии не просто не се е случила, а сме станали свидетели на това как обществените медии се превръщат в придатък на партия ГЕРБ. „Видяхме обществена телевизия, която слугуваше на ГЕРБ по всякакъв начин. Сега това няма как да се случи“, категоричен бе той.

Според Александър Симов най-голямата сила на това мнозинство е, че вътре в него има сила – нещо, което при ГЕРБ никога не е имало. „Ние знаем как да дискутираме помежду си, не сме съгласни винаги, но точно това е гаранцията, че демокрация сега ще има, а няма да има желязната кубинка, която видяхме преди“, заяви социалистът.

„В последните 5 години, когато сме питали многократно за свобода на словото, тогава СЕМ ни се смееше“, допълни по темата Иван Ченчев, зам.-председател на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. „СЕМ отвърна със смях на всяка едно наше питане и каза, че не е в техните прерогативи по никакъв начин да решават въпроси за свобода на словото. Кое е в техните прерогативи?“, попита депутатът от левицата.

„Освен, че СЕМ нямат никакви прерогативи, освен, че станахме свидетели на какви ли не скандали вътре, но на всичкото отгоре си спомнете начина, по който беше избран генералният директор на БНР“, заяви от трибуната Иван Ченчев, обръщайки се към ГЕРБ с думите: „Когато ние искахме генералният директор на БНТ, както и да се казва, да не зависи и да ходи на килимчето на премиера, както и да се казва той, за малко повече пари отгоре, тогава вашата група го отхвърли. И сега с прочувствено слово да се правите как сте загрижени, няма как да приемем тази демагогия“. По думите на Ченчев има много факти и обстоятелства, как по тяхно време са се управлявали обществените медии.

„Дайте да коментираме и това, което се случваше в БНТ – по ваше време се излъчваше тишина в ефир и вие само си констатирахте, а даже и ръкопляскахте. Ние направихме комисия, и тя го установи“, допълни Иван Ченчев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram