Александър Симов, БСП: Пред нас стоят важни за решаване задачи и ни е необходим здрав разум, а не политически игрички

„В рамките на 46-я парламент – след изборите на 11 юли и без да има никаква управленска конструкция беше приета актуализация на бюджета. Независимо от всичко актуализацията мина, така че това в комисията от вчера е играта на ИТН да демонстрират нещо. Но в зала е много по-трудно да се обявиш срещу мерките, които са залегнали в бюджета.” Това каза народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на Euronews.

По думите му в предстоящата актуализация на бюджета са залегнали важни идеи и политики, които са необходими на държавата в следващите 6 месеца. „Предстоят много проблеми, на които трябва да се реагира и гласуването против в зала ще има тежка политическа цена за онези, които не изкарат адекватни аргументи защо не подкрепят актуализацията на бюджета”, допълни Симов и подчерта, че не изключва варианта от „Има такъв народ” да подкрепят актуализацията в зала, въпреки че на комисия не са го направили.

„Изненадах се от поведението на ИТН. Според анализаторите през последния месец се прогнозираше, че правителството ще се разтресе по някаква сериозна причина, например като кризата в Украйна, но истината е, че всичко стана по българския начин. Накрая кризата дойде заради пари, защото това е в основата на всичко – отказа да се предоставят допълнителни пари на регионалното министерство за пътищата, за разплащане с фирмите на Бойко Борисов.”, категоричен бе социалистът относно ситуацията с напускането на един от коалиционните партньори.

Симов заяви, че в основата на съществуването на политическите партии е те да се явяват на избори и трябва да черпим от опита през изминалата година, когато 3 пъти правихме парламентарни избори. „Ако сега направим предсрочни избори съм сигурен, че след тях управление няма да има. Според социолозите 8 партии ще влезнат при нови избори и това допълнително ще усложни положението”, каза още той.

„Въпросът е принципен и политически. В актуализацията са заложени конкретни политики и ще видим дали може да се състави мнозинство около тях. Преди да впуснем страната по пързалката на предсрочните избори е важно да опитаме и това”, добави Симов за рисковете пред България, ако не бъде намерен консенсус и подчерта, че намира поведението на Слави Трифонов за необяснимо, защото няма логика в това ИТН от 2 месеца да са знаели за готвено предателство по отношение на РСМ и да са мълчали толкова много време.

„Има принципна договорка, която е постигната между 4-те партии по отношение на Македония. Това е последното решение да бъде взето от парламента и аз нямам притеснения в тази посока, защото в зала няма да има необходимия кворум за падане на ветото”, заяви депутатът от левицата по повод ветото на страната ни за присъединяването на РСМ към ЕС.

В заключение Александър Симов каза, че само за усвояването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост са необходими промени в 20 закона и обяви, че всеки може да си прави политически игрички, но пред България има задачи, които трябват да се изпълняват. „И ако това не се случи ние ще бъдем много по-зле, отколкото сме в момента. Необходим ни е повече прагматизъм и здрав разум”, довърши той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram