Александър Симов, БСП: Партията на Слави се присъедини в една коалиция с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

„Проблемът не е в София и никога не е бил. Концентрацията на сили трябва да е в Македония, защото там е проблема, а Вархеи може да говори каквото си иска. Парламента ще взема решение за ветото върху РСМ и затова аз много трудно приемам темата Македония като начин за всяване на вътрешно напрежение.“ Това заяви народният представител от “БСП за България” Александър Симов в ефира на БТВ по отношения на казуса със Северна Македония и бе категоричен, че той е бил неоснователно използван, за да се иска оставката на Никола Минчев.

По думите му новото мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ е искало въпросното заседание на парламента да бъде закрито, за да могат в последствие контролирано и пред определени медии да спекулират с информацията дали е имало национално предателство по отношение вдигане на ветото на РСМ.

„Темата Македония е фалшив аргумент. Оказа се, че ИТН не искат да бъдат и не са партия на промяната. Това е партия, която дезертира от желанието да направим България различна държава и Македония бе начина да се гримира едно откровено предателство към техните избиратели“, каза още народният представител от БСП.

Симов заяви, че именно поради липса на диалог партията на Слави не е успяла да състави правителство, когато е победила на изборите през юли 2021 г. и изрази разочарование от наскорошното им присъединяване в едно мнозинство, заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. „Започват процеси на разпад в ИТН, защото тя предаде основния си принцип“, обясни той.

Според депутатът от левицата каквито и разговори да се водят те трябва да бъдат на базата на много ясни принципи и най-вече борба с корупцията, което е основен приоритет за БСП. „Нормално е да има дискусия по въпроса с промените касаещи КПКОНПИ, но едно от забавянията се дължеше точно на ИТН“, допълни той.

В момента е ясно, че това правителство получи мандат на доверие от българското общество. И оттук нататък са необходими големите промени, за които гласуваха българските граждани. „Много хора се упражняват на тема дали коалицията е безпринципна, но истината е, че ние имаме обща цел и точно това е голямото обединение. Това е наистина принципна коалиция, която е обединена от желанието ни да свършим добри неща“, категоричен бе Александър Симов и добави, че много хора са приветствали Корнелия Нинова на вчерашния протест в подкрепа на правителството, защото от години нейната биография е свързана с борбата срещу порочния модел на ГЕРБ и хората са осъзнали, че БСП е партия на промяната.

Той коментира и предложенията на социалистите за връщане на хартиените бюлетини като втора опция за гласуване. „Машините решиха съществения проблем с невалидните бюлетини, но в същото време отблъснаха от гласуване големи групи хора и това намаля легитимността на изборния процес“, каза Симов за предложението на социалистите да се върнат хартиените бюлетини.

В заключение социалистът коментира и новосъздадената партия на Стефан Янев, като заяви, че тя не само няма нищо общо с лявото пространство, но и бяга от него като дявол от тамян. „Когато искаш да привличаш леви избиратели имай смелостта да го кажеш“, завърши Симов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram