И след 13 юли ще има забрани за пътувания


Забрана за влизане на чужденци в България, запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина, временно спиране на работа на обекти с обществено предназначение – това са мерките, които здравният министър Кирил Ананиев иска да продължат да се прилагат и след 13 юли. Това е датата, до която проектозаконът за продължаването на противоепидемичните мерки, предвижда да останат и след края на извънредното положение, предвиден за 13 май.

В интервю за БНР министърът напомни, че медицинските експерти не изключват нови пикове на заразата вбъдеще.

План за културните институции

В отговор на въпрос за функционирането на културните институции Ананиев съобщи, че от следващата седмица заедно с министъра на културата Боил Банов ще обсъдят план за това при какви условия да започне отварянето на дейности в закрити пространства.

„Ще има определени разстояния, спазване на дистанция, маски и съм сигурен, че не са само това. Не искаме толкова продължителни паузи“, каза Ананиев.

Още анализи за детските градини

Правителството и щабът все още изчакват с решението дали да заработят детските градини. Ананиев каза, че в следващите две седмици ще продължи да се изучава опитът на други държави, където дейността на детските заведения вече е възобновена. Ще се отчитат обаче и спецификите в България, в частност – високата средна възраст на персонала там.

Преди време вицепремиерът Томислав Дончев беше споменал като вариант отварянето на средищни градини – например всяка втора или всяка трета, като по-възрастните членове на персонала излизат в отпуск, а работят по-младите.

Голяма въпросителна за международния туризъм

Помолен да коментира ограниченията през очаквания туристически сезон, който министърът на туризма Николина Ангелкова планира да започне от 1 юли, Ананиев върна към сегашната ситуация, в която са забранени пристиганията на граждани от трети страни, и на държави от ЕС с голямо разпространение на коронавируса.

Той подчерта, че сред мерките, които трябва да останат в действие и след 13 юли е и временната забрана на чужденци да влизат в България. „Ще остане забранено влизането на чужденци, така ли?“ – попита водещият предаването. „Да на чужди граждани. Ние нямаме право да спираме български граждани, които се прибират“, отговори министърът и припомни правилата за 14-дневна карантина след пристигане. След уточнение на водещия, че това е важно за туристическия сектор, който се надяваше на туристическия сезон, Ананиев каза: „Вижте, засега има моя заповед, и като казвам моя, тя е колективна на всички органи, чужденци от трети държави да не бъдат допускани, а има и държави от ЕС и за тях също важи забраната“.

Според заповед на министъра от 6 април е забранено влизането в България на небългарски граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС. По данни на Министерството на туризма три от петте държави, изпратили най-много туристи в България през 2019 г., са в забранителния списък – Германия (761 хил.), Турция (649 хил.), Северна Македония (554 хил.).

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че е подготвила противоепидемични мерки за хотелите и за чуждите туристи, които да се прилагат от 1 юли. Те включват декларации от чужденците, че пребивават в България на свой риск и са готови да покрият разноски по евентуална карантина и лечение, а хотелите ще осигуряват помещения за изолация. От думите й се разбра обаче, че тези мерки тепърва предстои да се съгласуват със здравното министерство.

Ще продължи да действа и изискването пристигащите от чужбина българи да прекарват две седмици под карантина, каза Ананиев. Това на практика означава, че чужденците, пристигащи от страна от ЕС извън забранителния списък, също ще трябва да остават по две седмици в изолация.

Друга мярка, която министърът иска да продължи да се прилага, е възможността да се въвежда временна забрана за придвижване на територията на страната в райони с епидемиологични огнища.

Без страх от нови отговорности

Министърът съобщи, че не се страхува от новите отговорности, които бъдещият закон (приет засега на първо четене от Народното събрание) му възлага. Според одобрените текстове извънредни мерки ще се въвеждат в бъдеще с негови заповеди.

Ананиев каза, че всичките му заповеди отразяват волята на Министерския съвет и на Националния оперативен щаб. Преди него в същото предаване юристът конституционалист Атанас Славов предупреди, че законът трябва да зададе критерии и стандарти, които да гарантират, че въвежданите ограничения са необходими и пропорционални на опасността за здравето. Юристът предложи да се предвиди и механизъм за периодична оценка на наложените ограничения.

Според здравния министър критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Източник: Дневник

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram