10 души за 10 минути се наредиха пред ковид кабинета в Казанлък. Чакат прави под открито небе

  0
  20210

  С обявеното вчера работно време функционира ковид кабинетът в ДКЦ „Поликлиника“ в Казанлък. То е от 14:00 до 17:00 часа. В първите десет минути на днешния работен ден, малко след 14:00 часа, около десетина души чакаха за прием на опашка в задния двор на ДКЦ пред вратата на кабинета, видя екип на Прасс ТВ.

  Според чакащите по-голямата част от времето, прекарано на опашката, отнема попълването на декларацията, предоставяна от работещия лаборант в кабинета преди извършване на тестуването. Декларацията представлява въпросник, където се попълват и изброени симптоми. Декларацията се попълва на крак пред кабинета, където няма предвидени места за сядане. По-възрастните използват стълбището, докато дойде реда им. Пациентите на ковид кабинета са гневни, че никой не се е погрижил да осигури някакви места за сядане.

  Насочените пациенти от личния лекар са зелен талон и в кабинета им се извършва пробонабиране на материал за PCR изследване за covid-19. Част от тях са с предварително запазен час, получен на телефон 0431/51232.

  Според правилата при положителен антигенен тест на пациента се взима проба за PCR тест. При позитивен PCR РЗИ уведомяват на посочения в декларация телефон.

  Самонасочилите се пациенти (хора, които нямат направление и/или не са здравноосигурени) ще бъдат тествани в кабинета от 17:00 до 17:30 часа.

  Получаване на резултатите от бързия антигенен тест би трябвало да се осъществява в рамките на 45 минути от взимане на пробата. Новата организация на работа на covid кабинета се налага с цел спазване на противоепидемичните мерки и избягване струпването на големи групи хора, съобщиха вчера здравните власти.

  Коментари от Фейсбук