Съдът пусна жената на Божков срещу гаранция от 750 хил. лв.

Жената на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков излиза от ареста срещу парична гаранция от 750 000 лв. Това реши днес Специализираният наказателен съд, след като миналата седмица прокуратурата прецизира обвинението си срещу Елена Динева. Тя е привлечена към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за рекет, изнудване, подкуп и длъжности престъпления. 

Днес първоинстанционният съд реши, че срокът за задържането на Динева е прекомерен. Тя е в ареста вече 7 месеца. От прокуратурата обаче заявиха, че не са съгласни с решението на съда и ще обжалват на по-горна инстанция

След като Динева беше обвинена, първоначално спецсъдът отказа да я вкара в ареста и й определи гаранция от 1.5 млн. лв. Определението беше обжалвано и от двете страни, като прокуратурата настоява тя да остане за постоянно в ареста и втората инстанция уважи протеста. Динева е съдружник с голяма част от другите участници в твърдяната престъпна група. На 29 и 30 януари при претърсване в дома ѝ са иззети телефони, компютър и дискове с документи и отчети на хазартните фирми. Когато нареди ареста й, апелативният спецсъд прие, че тя може да укрие и унищожи доказателства и да повлияе на свидетели и по този начин да попречи на разследването.

Синът на Божков – Антон, който е обвинен за пране на пари по поръчение на организирана престъпна група, която според прокуратурата била ръководена от баща му, е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram